Lezing over Sint-Vitus, de schutspatroon van het Gooi

Het aan Sint-Vitus gewijde altaar in naar de heilige genoemde Hilversumse kerk. Ervoor diens zilver geverfde gipsen buste.© Foto Pieter Hoogenraad

Peter Schat
Hilversum

Wie was Sint-Vitus en waarom is deze heilige zo van betekenis voor het Gooi? Op deze vragen geeft Pieter Hoogenraad dinsdag 25 september uitleg.

De Hilversumse historicus doet dat in een lezing voor de Hilversumse Historische kring Albertus Perk. Hij steekt zijn verhaal ‘Sint-Vitus, schutspatroon van het Gooi’ om 20 uur af in de Grote Kerk aan de Kerkbrink, ingang Oude Torenstraat. Iedereen kan de lezing gratis komen bijwonen, de kerk is open vanaf half acht.

In Hilversum zijn twee Sint-Vituskerken, maar ook de Grote Kerk, waarvan de toren uit de vijftiende eeuw stamt, droeg tot de Reformatie de naam van deze schutspatroon. De Bussumse kapelaan Hammerschlag zette 65 jaar geleden een religieus spektakel op rond Sint-Vitus. Met als doel de Larense Sint-Jansprocessie een tegenhanger te geven. In een namaak zilveren buste werden relikwieën van de heilige, kort daarvoor door hem in Mönchengladbach in Duitsland verworven, rondgedragen. Hammerschlag kreeg de nieuwe traditie echter niet van de grond.

Vitus stierf op jonge leeftijd de marteldood - op de 15e juni in of ergens rond het jaar 304. Hoogenraad: ,,Het intrigeert mij hoe de botjes van deze heilige door de eeuwen heen door Europa zwierven en er een paar uiteindelijk in de Hilversumse Sint-Vitus zijn terecht gekomen - dankzij kapelaan Hammerschlag. In Mönchengladbach worden ze bewaard in een zilveren buste. Daar was in het Gooi geen geld voor, dus werd de buste van gips gemaakt en vervolgens zilver geverfd." In deze schrijn, nu dus in Hilversum, liggen de relieken die in de jaren vijftig naar het Gooi kwamen.

Dat Vitus belangrijk is voor het Gooi blijkt wel uit de vele Vituskerken die er zijn - en waren. Plus tal van straatnamen, namen van scholen, verenigingen, noem maar op. Sint-Vitus is de beschermheilige van de lijders aan vallende ziekte (epilepsie) en de neurologische aandoening die sint-vitusdans wordt genoemd, de niet te stoppen drang te blijven dansen. Allerhande wetenswaardigheden zoals deze, zal Hoogenraad dinsdag over het voetlicht brengen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.