Premium

Megaclaim van Vomar tegen Heemstede

Megaclaim van Vomar tegen Heemstede
© Archieffoto
Heemstede

De gemeente Heemstede heeft een schadeclaim van dik 16,7 miljoen aan de broek hangen. De eis is afkomstig van Hoorne Vastgoed dat is gelieerd aan de Vomar. De supermarktketen poogt al jaren een grote vestiging aan de Binnenweg te openen.

De Vomar is woedend over een zogeheten voorbereidingsbesluit dat de gemeenteraad eind juni heeft genomen. Het komt erop neer dat de bouw van de supermarkt voorlopig wordt opgeschort. Als een verrassing kwam het voorstel van het college van B en W niet, omdat de nieuwe coalitiepartijen HBB, GroenLinks en de PvdA niet erg enthousiast zijn over de huidige plannen voor de supermarkt.

De drie partijen vinden dat de nieuwbouw veel te groot wordt en op de verkeerde plek komt. Al voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart lieten ze weten zich te gaan verzetten. Het vorige college – bestaande uit VVD, CDA en D66 – gaf medewerking aan de supermarktplannen.

De Vomar begint steeds meer een zwaar hoofdpijndossier te worden voor Heemstede. De Dekamarkt (uit concurrentie-overwegingen) en omwonenden (die overlast vrezen) stapten al naar de Raad van State om het plan te dwarsbomen.

Maar de Stichting Advies Bestuursrechtspraak (STAB), dat op verzoek van de Raad van State onderzoek heeft gedaan, heeft het licht op groen gezet. De STAB vindt dat de verkeersdrukte en geluidhinder voor omwonenden binnen de perken blijft.

Heemstede is gedaagd voor een zitting bij de Haarlemse rechtbank op 10 oktober. Het gemeentebestuur laat in een reactie weten het niet het moment te vinden inhoudelijk op de zaak in te gaan, omdat ’constructieve gesprekken’ met Hoorne Vastgoed worden gevoerd.

De claim van de Vomar is opgebouwd uit vertragingsschade, planschade en omzetverlies. Omdat de gemeenteraad heeft ingestemd met een voorbereidingsbesluit van het college wordt de bouw van de supermarkt met minstens een jaar uitgesteld.

Fractievoorzitter Eveline Stam van oppositiepartij VVD vindt het ’triest dat het zover heeft moeten komen’. ,,Stel dat zo’n claim wordt toegewezen dan praat je over zeshonderd euro per inwoner van Heemstede.’’

Regionaal 1: ’Deze claim was te voorzien’

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.