Oproep CDA Huizen aan college voor deelname aan landelijke ’ongehinderd testdag’

De entree van de Hema, hier op een rustige dag, is op zaterdagen door de geparkeerde fietsen slecht toegankelijk.

Eddie de Paepe
Huizen

Het CDA wil dat de gemeente Huizen op woensdag 3 oktober mee doet aan de ‘ongehinderd testdag’ tijdens de landelijke Week van de Toegankelijkheid.

Tijdens deze landelijke testdag gaan honderden mensen met en zonder beperking op pad om locaties te testen op het gebied van toegankelijkheid: restaurants, winkels en vrije tijdslocaties, maar ook openbare locaties zoals het gemeentehuis. De aandacht ligt daarbij op goede voorbeelden van toegankelijke plekken in de gemeente.

Aangekaart

,,In de afgelopen jaren hebben wij het belang van een toegankelijke gemeente regelmatig aangekaart in de gemeenteraad”, meldt CDA-raadslid Ruben Woudsma. ,,Toegankelijkheid heeft blijvend en continu aandacht nodig.” Meedoen aan een landelijke testdag in de week van de toegankelijkheid past wat het CDA betreft goed bij de gemeente Huizen. Fysieke toegankelijkheid is tenslotte een van de voorwaarden voor een inclusieve gemeente.

,,Er is nog veel te doen om Huizen toegankelijker te maken. Denk daarbij aan goede toegankelijke openbare toiletten. Vaak zijn het maar kleine aanpassingen die nodig zijn om bijvoorbeeld een winkel toegankelijker te maken. Het plaatsen van een drempelhulp of het verplaatsen van verkeerd geparkeerde fietsen is al een goed begin.”

Hema

Een goed - of beter slecht - voorbeeld hiervan is volgens de Huizer christendemocraten de Hema op zaterdag. ,,Die is dan eigenlijk niet meer toegankelijk voor mensen in een rolstoel, scootmobiel of slechtzienden vanwege de breeduit geparkeerde fietsen voor de ingang.”

Diverse gemeenten hebben zich aangemeld om deel te nemen aan deze testdag. Huizen heeft dit (nog) niet gedaan. CDA Huizen heeft dit aangekaart via schriftelijke vragen. Woudsma: ,,Wij hopen dat het college ingaat op onze oproep”.

De christendemocraten willen op de eerste plaats weten of het college van plan is om aandacht en invulling te geven aan de Week van de Toegankelijkheid? ’Zo ja, op welke wijze? Zo niet, waarom niet?’ De tweede vraag luidt of de gemeente bekend is met het bestaan van de testdag ongehinderd tijdens de landelijke Week van Toegankelijkheid. En of het college van plan is daaraan deel te nemen. ’Zo niet, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.