Ook e-sigaret in de ban bij algeheel rookverbod Tergooi vanaf 1 januari

Annemarie de Jong
Hilversum

Tergooi is vanaf 1 januari (bijna) geheel rookvrij. De sigaret gaat in de ban op zowel het ziekenhuisterrein in Hilversum als in Blaricum.

Roken in de gebouwen was al verboden, maar in de aanloop naar de jaarwisseling verdwijnen buiten ook alle rookcabines. Het rookverbod geldt voor sigaretten, shag, sigaren en pijptabak. Ook e-sigaretten en toepassingen van ’rookvrije’ sigaretten zijn niet toegestaan.

Tergooi maakt wel een uitzondering voor patiënten die vrijheidsbeperkende maatregelen krijgen opgelegd op de afdeling psychiatrie. Ook rokers in de allerlaatste fase van hun leven worden ontzien. Zij mogen nog ’een laatste-wens-sigaret’ opsteken.

Nicotinepleisters

Voor rokers die in het ziekenhuis worden opgenomen is er hulp. „Nicotinepleisters, nicotinekauwgom en dergelijke”, zegt Carol Lasham, kinderarts en mede-initiatiefneemster. Met het rookvrij maken van de ziekenhuisomgeving wil Tergooi een ’gezonde leef- en werkomgeving’ stimuleren voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Lasham: „Uit onderzoek blijkt dat patiënten die geruime tijd vóór een geplande ingreep stoppen met roken sneller herstellen na een ingreep en minder kans hebben op complicaties.” Tergooi zit in de kopgroep van ziekenhuizen die roken totaal verbieden. Met affiches, folders en een online-campagne worden mensen komende tijd geïnformeerd over het nieuwe rookbeleid.

Ziekten

Het ziekenhuis vindt roken ’niet passen in een omgeving waar gezondheid centraal staat’ en benadrukt dat ’roken een belangrijke veroorzaker is van ziekten en aandoeningen die in Tergooi behandeld worden’.

Het ziekenhuis heeft ook een Stoppen-met-rokenpoli waar deelnemers in groepsverband stoppen met roken. Lasham: „Ik ben er trots op dat ons ziekenhuis in dit opzicht het goede voorbeeld geeft.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.