Vrouw Henk Koelewijn ’walgt van justitie’

Nicolai Schewe
Bunschoten

De echtgenote van Bunschoter Henk Koelewijn moet op 9 november bij de rechtbank in Utrecht terechtstaan omdat zij hun kinderen niet in bescherming zou hebben genomen tegen haar man. Tijdens een pro-formazitting bleek vrijdag dat de kinderen niet willen dat de vrouw wordt vervolgd, maar het openbaar ministerie vindt de zaak te ernstig om van vervolging af te zien.

Henk Koelewijn kreeg in mei twee jaar gevangenisstraf opgelegd voor de jarenlange mishandeling van tien van zijn negentien kinderen. Hij zou ze geregeld met een houten lat hebben geslagen.

Ook sloot hij ongehoorzame kinderen op. De Bunschoter is tegen de veroordeling in hoger beroep gegaan.

Het openbaar ministerie verwijt de 55-jarige Diana S. dat ze niets deed om haar kinderen te beschermen.

De vrouw en haar man werden in september 2016 aangehouden nadat vier inmiddels volwassen kinderen aangifte hadden gedaan. Koelewijn heeft altijd verklaard dat de beschuldiging een wraakactie was omdat hij zelf aangifte had gedaan van de diefstal van een groot geldbedrag door enkele dochters.

Lees ook: Ook vrouw van 'terreurvader' vervolgd

Advocaat Jaap-Willem Roozemond bekritiseerde vrijdag in de rechtszaal de beslissing van het openbaar ministerie om S. te vervolgen, zelfs tegen de wens van de vier aangevers in. Volgens alle kinderen was de vrouw ’altijd een lieve moeder voor hen’.

Bovendien zou ze al voldoende gestraft door de ’ingrijpende gevolgen voor de gezinssituatie’ sinds hun aanhouding, aldus de raadsman. Alle nog minderjarige kinderen zijn uit huis geplaatst. „Hoe diep moet de gifbeker voor deze familie zijn?”, vroeg hij zich hardop af.

De officier van justitie bevestigde dat de vier aangevers geen vervolging van hun moeder wensen, maar volgens hem zijn de feiten daarvoor te ernstig. „Er was sprake van structurele en zeer regelmatige mishandeling van kinderen”, rechtvaardigde hij de beslissing. „Soms ook in weerwil wat slachtoffers willen.”

In een emotioneel slotwoord verweet S. dat politie en justitie ’van een mug een olifant’ maken. Tot haar verontwaardiging heeft het openbaar ministerie de diefstalzaak tegen haar kinderen geseponeerd en wordt er geen onderzoek gedaan naar ’mijn pedo-zoon’ die twee van zijn zussen zou hebben misbruikt.

Ook was het haar verboden om brieven en cadeautjes naar haar kinderen te sturen ’omdat dit wordt gezien als indirect contact door haar man’. „Ik walg van justitie die zo intens gemeen is naar ons”, aldus de Bunschotense.

De strafzaak wordt op vrijdag 9 november inhoudelijk behandeld. Op verzoek van de advocaat zal in de tussentijd Henk Koelewijn nog als getuige in de strafzaak tegen zijn vrouw worden gehoord.

Ook mag S. bij de politie nog een aanvullende verklaring afleggen over de feiten die de rechtbank in strafzaak tegen haar man bewezen heeft geacht.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.