Politierechter waagt zich niet aan racistisch geweld Hilversum

Henk Runhaar
Hilversum

De politierechter in Utrecht waagt zich niet aan behandeling van het racistisch geweld tegen de Surinaamse uitbaatster van het inmiddels gesloten eethuis met ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum.

Onder meer vanwege de maatschappelijke impact is de zaak doorverwezen naar de meervoudige kamer, waar drie rechters zich erover buigen. Dat maakt de rechtbank Midden-Nederland zojuist bekend.

In de zaak zijn twee verdachten. Het gaat om Hilversummer Bobby L. (19), een van de hangjongeren die de vrouw belaagde en om onderneemster Gillyon Emanuels (38) zelf. L. wordt belediging ten laste gelegd, hij schold Emanuels uit voor onder meer ’kankerzwarte’, ’kankeraap’ en ’kankernegerin’.

Bezemsteel

Emanuels wordt vervolgd voor mishandeling. Zij ging haar belagers te lijf met een bezemsteel.

Van het treffen werd een filmpje gemaakt. Volgens Emanuels werd ze al langer lastig gevallen door dezelfde jongeren. Ze vond onder andere een met poep besmeurde Surinaamse vlag bij haar zaak.

Volgens haar heeft het feit dat een van haar belagers bij de Koninklijke Marechaussee werkt alles te maken met de manier waarop de Hilversumse hangjongeren in haar beleving de hand boven het hoofd wordt gehouden.

Marechaussee

De zaak zou in juni worden behandeld door de politierechter. Op het laatste moment werd toen besloten er een regiezitting van te maken. Bij die werd duidelijk dat de politierechter de link met de Koninklijke Marechaussee niet relevant acht.

De zaak zou komende vrijdag alsnog inhoudelijk worden behandeld. Dat gaat dus niet door. Wanneer de zaak dient bij de meervoudige kamer is nog niet bekend. Een andere reden om de zaak door drie rechters te laten behandelen is volgens een woordvoerder van de rechtbank dat behandeling naar verwachting behoorlijk tijdrovend zal zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.