Drie keer geen straf bij zitting over vuilniszakken

Drie keer geen straf bij zitting over vuilniszakken
Lelystad

Van de vier Gooiers die woensdag voor de economische politierechter in Lelystad tijdens een ’vuilniszakkenzitting’ moesten verschijnen, zijn er drie vrijgesproken of kregen geen straf.

Voor de 26-jarige Evelyne uit Huizen, die een boete van 90 euro kreeg opgelegd, eindigde de dag in mineur. Zij had voor haar gemak het afvalcontainerpasje van een vriendin geleend. Maar toen ze het pasje voor de container aan de Huizense Damwand hield, ging het ding niet open. Ze liet de vuilniszak achter. Wel zou ze de gemeente het euvel meteen hebben gemeld. „Het is natuurlijk geen halszaak. Maar u moet zich aan de regels houden. Het gaat om de kwaliteit van de leefomgeving”, sprak de politierechter. Bovendien had mevrouw een eigen container die ze kon gebruiken. „Ja, maar die zat vol.” Dat vond de politierechter geen houdbaar argument.

De 24-jarige Hilversumse horecaman Sander had een beter verhaal. Hij zat al geruime tijd te wachten op ondergrondse containers in zijn buurt. „Vuilniszakken zijn vies. Ze trekken ongedierte aan.”

En ja hoor, in de Zon en Maanstraat dicht bij hem in de buurt werd een container geplaatst. Toen hij de ’druppel’ (toegangssleutel voor de container, red.) ontving, bleek het ding niet te werken. Meteen belde hij de afvaldienst. Die adviseerde de zak naast de container te plaatsen omdat zij het direct gingen oplossen. Maar voor die tijd had een ambtenaar de vuilniszak van Sander al gevonden. Hij kreeg een boete van 90 euro. De officier geloofde Sanders verhaal niet, maar de politierechter wel: „Ik mag in zo’n geval afwijken van strafoplegging. U bent schuldig, maar u krijgt geen straf.”

En dan was er de 41-jarige Mauritius uit Bussum die karton, een stofzuiger en textiel in de kliko had gepropt. Tenminste: dat schreef de ambtenaar die rapport had opgemaakt. „Die doos dat klopt, maar waarom zou die stofzuiger ook van mij zijn?” sprak Mauritius hoogst verontwaardigd. De politierechter over het voorval in 2015: „Die kartonnen doos mag ook niet.” „Ja, maar dat was een natte prop papier. Waar moet ik zo’n ding laten als ik die niet in de kliko mag stoppen?” Hij kreeg geen straf, maar dat was vooral omdat het al zo lang geleden gebeurd was.

Een 51-jarige vrouw die in 2014 een vuilniszak naast de container in de Hilversumse Veerstraat zou hebben gezet ging ook ’vrijuit’. De vrouw verklaarde dat niet zij dat had gedaan maar haar zoon. De politierechter ging in het verhaal mee en gaf haar geen straf..

Het SBS-programma ’Voor de rechter’ maakte deze dag opnamen, een aantal zaken zullen dan ook op televisie verschijnen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland