Raadsels rond nieuwe bieb

© archieffoto KASTERMANS

Leander Mascini
Hilversum

De Kerkbrink moet een cultuurplein worden. Daarom zag wethouder Wimar Jaeger het helemaal zitten als de bibliotheek zou verhuizen. Hij zou zelfs ’een gat in de lucht’ springen als het zover zou zijn. Maar nu doemt er toch weer mist op. Door de plannen van het ’nieuwe’ Mediapark.

In augustus zegt de wethouder blij te zijn met de beoogde plannen voor de Kerkbrink. En hij ziet daar een rol weggelegd voor de bibliotheek. „Die is vooruitstrevend, een van de betere van Nederland. En een lokale dependance van Beeld en Geluid midden in de stad zou mooi zijn. Als zo’n mediacluster van de grond komt spring ik een gat in de lucht. Maar er moet nog behoorlijk wat water door de Rijn.”

De verrassing is dan ook groot als vrijdag de plannen voor het nieuwe Mediapark naar buiten komen. In het liefst 77 pagina’s tellend rapport ’Media Park Vision Book’ staat er namelijk een ’New Hilversum Library’. Maar niet op de huidige plek aan de ’s-Gravelandseweg. En ook niet in het pand van BCC aan de Kerkbrink.

In de schetsen van het gebied rond het ’nieuwe’ Mediapark staat het pand namelijk in de omgeving van de Koninginneweg. Opmerkelijk. Want was het nou niet het idee om de bieb naar de Kerkbrink te verhuizen? Is dat plan afgeschoten? Blijkt het geen optie?

Volgens de gemeente is er weinig aan de hand. Een woordvoerder legt uit dat wij de schetsen van het ’nieuwe’ Mediapark eigenlijk niet zo serieus moeten nemen: ,Het idee achter het plaatje is een schets te geven van hoe er een ’verbintenis’ kan zijn tussen Mediapark en functies in de stad. Daarbij hoort ook een moderne bibliotheek of deze nu op de huidige plek staat, op de Kerkbrink of wellicht toch weer ergens anders. Kortom de visie is ’verbintenis’ en niet deze specifieke plek.’ Sterker nog: ’UNStudio (het architectenbureau dat heeft meegewerkt aan het plan, red.) heeft de vrije hand gekregen om een rapport op te stellen. Vandaar dat er diverse ideeën in voorkomen.’

Het rapport dat met veel bombarie is gepresenteerd is dus niet alleen een combinatie van de ideeën van de gemeente en het mediapark. Het architectenbureau heeft de vrije hand gekregen om naar wens extra faciliteiten in de schetsen op te nemen. Maar dat de bieb daarin is opgenomen is dus louter toeval: ’De bibliotheek maakt geen onderdeel uit van de planvorming op en rond het Mediapark. Maar dat wil niet zeggen dat de Bibliotheek Hilversum niet nadenkt over hun toekomst.’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.