13-jarige in coma door wodkaboy

© ILLUSTRATIE FRANK MUNTJEWERF
Hilversum

Tieners die via social media aan sterke drank weten te komen, zich klem zuipen en vervolgens afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Het gebeurde de dertienjarige dochter van de Hilversumse Judith en Marcel. De politie noch de gemeente ondernemen actie.

„Het was rond een uur of elf ’s avonds toen we werden gebeld door onze oudste dochter. Zij vertelde ons dat onze jongste dochter Emma (gefingeerde naam, red.) teveel had gedronken, samen met wat vrienden (variërend van 13 tot 15 jaar) in een bos bij ’s-Graveland,’’ aldus Judith. „Teveel gedronken van wat?, vroeg ik mezelf af. Ik kreeg het nummer van een vriend die op dat moment bij Emma was. Hij vertelde mij aan de telefoon dat het om alcohol ging. Zelfs toen gingen de alarmbellen niet rinkelen. Wellicht had ze een wijntje teveel op, maar zo erg kon het toch niet zijn?”

Coma

De situatie bleek uiteindelijk veel ernstiger dan gedacht. De dochter en een vriendin hadden zichzelf in een coma gedronken, twee anderen waren stomdronken maar aanspreekbaar. „Vlak voor onze aankomst waren er al andere ouders die de jongeren hadden aangetroffen en het bos uit hadden gesleurd. De plek werd omschreven als een ’warzone’.

Toen we te horen kregen dat Emma was afgevoerd naar het AMC, zijn we er erachteraan gegaan. In het ziekenhuis kwam ze al redelijk gauw weer bij kennis en heeft ze een tijdje aan het infuus gezeten. Rond vijf uur ’s ochtends mocht ze mee naar huis.”

De volgende dag werd duidelijk wat er de uren voor de zuippartij aan vooraf is gegaan, legt vader Marcel uit. „De kinderen hadden via social media platform Instagram een zogenaamde wodkaboy gevonden. Iemand die zonder vergunning sterke drank verkoopt. Ze hadden kort telefonisch contact en spraken een plek af waar de wodka in ontvangst kon worden genomen. Dat was in Kortenhoef, voor een pizzeria, rond half negen ’s avonds. Een man van begin twintig kwam met zijn auto aangereden, overhandigde twee flessen wodka en nam twintig euro in ontvangst. De man reed weer weg, Emma en haar vrienden doken het bos in om te drinken.”

Rond elf uur ’s avonds ging een nieuwsgierige vriend die van de drinkavond afwist, koekeloeren en trof de schrikbarende situatie aan. Hij pakte de flessen af en gooide ze weg. Hij ging daarna naar huis en vertelde het, na kort twijfelen, aan zijn ouders, waardoor het balletje is gaan rollen. „Heel dapper van die jongen. Als hij nooit iets had gezegd of gedaan, wie weet wat er dan was gebeurd?” vraagt Judith zich hardop af.

Een paar dagen later doen de ouders aangifte bij de Hilversumse politie. Ze geven bij de aangifte zelfs het telefoonnummer van de koerier door. Die had hun dochter opgeslagen in haar mobiel. Helaas worden ze pijnlijk teleurgesteld. „We kregen te horen dat ze weinig voor ons konden betekenen en dat we ons bij de Voedsel en Warenautoriteiten moesten melden. Tevens verwezen ze ons door naar ambtenaren van de gemeente. Die zouden erover gaan.”

Sandra van Ginneken, beleidsmedewerker Drank- en Horecawet bij het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, meldt dat een wodkaboy een aantal wettelijke bepalingen overtreedt. Zo heeft hij geen slijtersvergunning heeft en verstrekt hij sterke drank buiten een slijterij. Ook is deze koerier in overtreding omdat hij alcohol verstrekt aan minderjarigen. „De drank wordt afgeleverd op een openbare plek. De Drank- en Horecawet voorziet daar eigenlijk niet in. In die wet wordt uitgegaan van detailhandel in bijvoorbeeld een winkel of een officiële aflevering bij mensen thuis. Afleveren van bestelde dranken in de openbare ruimte wordt niet specifiek strafbaar gesteld. Wel wordt mogelijk artikel 21 overtreden, dat is het verbod alcohol te verstrekken als dat tot verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid zal leiden.”

Waarschuwen

Een woordvoerster van de politie laat desgevraagd weten bekend te zijn met de situatie, maar dat zij weinig met deze zaak kunnen. „We zien dit soort handelaren soms wel langskomen ja, maar het kan ook tijden erg stil zijn.” De politie heeft de zaak van de familie niet opgepakt omdat het geen politiezaak is. „De aanpak van dit probleem ligt bij de gemeente. Zij moeten hierin de regie nemen en wij kunnen aan de hand daarvan het een en ander betekenen. Denk dan aan surveilleren en het geven van advies aan jongeren.”

De bal ligt nu dus bij de gemeente. Een woordvoerster van de gemeente Hilversum laat desgevraagd weten dat er voor de regionale aanpak toezichthouders van de Drank- en Horecawet komen die volgens een vastgesteld stappenplan werken. Bij een eerste constatering van een overtreding wordt volgens de woordvoerster gelijk een bestuurlijke boete opgelegd door toezichthouder. Ze kon vrijdagmiddag niet zeggen wat de gemeente gaat doen met de verstrekt informatie over deze wodkakoerier.

De ouders weten dat het een illusie is te denken dat de wodkaboy in kwestie zal worden berecht. „ Wij willen andere ouders waarschuwen voor dit soort praktijken. Hoe dicht je er ook op denkt te zitten, het kan gewoon gebeuren wanneer je niet oplet.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.