Hilversumse vinoloog Lotte Wolf (32) overleden

Hilversumse vinoloog Lotte Wolf (32) overleden
© Foto KRO-NCRV
Hilversum

De in Hilversum geboren en opgegroeide vinoloog Lotte Wolf is dinsdagochtend overleden.

Wolf was wijndirecteur van het Amsterdamse vijfsterren hotel Sofitel Legend The Grand en sterrenrestaurant Bridges. Ze zou dinsdag naar Zuid-Afrika afreizen. Haar vriend Bjorn van Aalst, maître bij restaurant Vermeer, was haar al vooruit gereisd naar Schiphol en sloeg alarm toen zij daar niet verscheen. Haar vader, oud-wethouder van Hilversum Sjors Wolf, vond haar. Wolf had een paar jaar geleden een zwaar herseninfarct, dat zij grotendeels te boven was gekomen.

Lotte werd geboren in een kraakpand in de mediastad. Groeide op in de Hilversumse Violenstraat. Een GroenLinks-nest. Eén jongere broer, Bram. Vader Sjors Wolf was jaren gemeenteraadslid en later wethouder. Moeder Bea Rigter - een Blaricumse Erfgooier - was dramadocente.

Groot wijntalent

„Lotte was een groot wijntalent. Op haar 18e ontdekte zij tijdens een wereldreis haar absolute droombaan: sommelier. Vastberaden en met een onbegrensde ambitie om deze droombaan te bemachtigen, begon zij zonder enige ervaring in de horeca. Al snel werd haar ambitie beloond en begon zij als jongste en eerste vrouwelijke sommelier in verschillende toprestaurants, zoals Fifteen van Jamie Oliver en het Haagse Seinpost. Op haar 23e ontdekte Sergio Herman haar en begon zij bij Oud Sluis”, stelde The Grand.

Na vervolgens restaurantmanager bij Pure C geweest te zijn en de wijnkaart van The Jane samengesteld te hebben, kwam Lotte in 2015 bij restaurant Bridges in Amsterdam terecht.

Zelf wijn maken

Wolf had mogelijk een nog grotere passie, namelijk zelf wijn maken. Dit begon met een champagne voor Jerôme Dehours en twee wijnen via Gayda Languedoc. Totdat haar grote passie haar naar Zuid-Afrika bracht. In het Swartland maakte Lotte haar eigen wijn onder haar eigen label ’Lotte Wolf: Touch of Dutch’. Dit voorjaar presenteerde zij haar eerste drie wijnen, die onmiddellijk bejubeld werden door de vakpers en kenners.

Ze noemde zichzelf een sommelier met ’two faces’. „Aan de ene kant ben ik die strenge mevrouw, die in driedelig pak met haar in een knot en lippenstift op, winedirector en restaurantmanager bij Bridges is. Alles moet kloppen, showtime! Ik ben gewend op het hoogste niveau te werken. Aan de andere kant ben ik als wijnmaker in Zuid-Afrika ’one of the guys’. Het gevoel door mijn eigen wijngaard te lopen, dan kan ik bijna niet beschrijven hoe gelukkig ik ben.”

In de NCRV documentaire ’De Nieuwe Garde’ zei zij begin dit jaar dat het haar grote droom was om in haar eigen wijnbar haar eigen wijn te mogen schenken. Helaas heeft het niet zo mogen zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland