Logeerhuizen voor Gooise dementen

Logeerhuizen voor Gooise dementen
Anita Schimmel (rechts) van de King Arthur Groep klust in nieuw logeerhuis.
© Eigen foto
Hilversum

Als een van eersten in Nederland opent de King Arthur Groep twee logeerhuizen voor mensen met dementie, die nog thuis wonen. Doel is om hun mantelzorgers te ontlasten met opvang van de partner in een hotelsfeer, zo meldt de organisatie, bekend van verpleeghuis Ridderspoor in Hilversum.

De speciale ’hotels’ komen in Amersfoort op het Zon-en-Schildterrein met zes kamers en in De Bilt op Berg en Bosch met vijf kamers.

Zij hebben een bovenregionale functie voor alle mensen met geheugenstoornissen, ook niet-cliënten van King Arthur. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober is er open dag.

„We beginnen klein en verwachten niet dat het direct vol zit”, aldus directeur Anita Schimmel. Op den duur komen extra locaties in het Gooi en Soest, zo is het plan.

„Ik heb al veel reacties gehad van mantelzorgers in de trant van ’eindelijk komt het er’. In het hele land zijn er slechts drie logeerhuizen voor dementerenden, weet Schimmel. Deze opvang is er wel voor thuiswonende mensen met een verstandelijke beperking.

Via onder meer de Wmo en de zorgverzekering worden vergoedingen gegeven. „Soms is er recht op drie weken per jaar. Ik ken iemand die elke maand een weekend wil aanvragen om even op adem te komen.”

Zorginstanties en 350 cliënten van de regionale ontmoetingscentra van de King Arthur Groep zijn vorige week op de hoogte gebracht. „Reserveren kan straks zoals je ook een hotelkamer boekt.”

Vakantiegevoel

„Bij beide logeerhuizen heb je een vakantiegevoel met veel groen en rondlopende herten en pauwen. Belangrijk is ook dat er een hoteluitstraling is: een soort warm bad met mooi bedlinnen en handdoeken van hoge kwaliteit. We moeten zorgen dat de mensen niet angstig worden, omdat ze denken dat ze niet meer naar huis mogen. Daarom stellen we voor dat de logés een paar keer overdag komen wennen in het ontmoetingscentrum. Dan kennen ze ons personeel.”

Om een vertrouwd gevoel te geven, zijn meubeltjes uit grootmoeders tijd vergaard voor de inrichting. Twintig werknemers van PwC accountants gaan klussen bij het logeerhuis in de keistad. Voor de witte boorden is het een teambuildingsdag.

Ze gaan verven en behangen in een vrijgekomen ruimte op het ggz-terrein. Daar zitten tegenwoordig minder psychiatrische patiënten. Scholen en kinderopvang zijn erbij gekomen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland