Nederlandse Vereniging van Uitvinders strijkt neer bij Paleis Soestdijk

Nederlandse Vereniging van Uitvinders strijkt neer bij Paleis Soestdijk
Van links naar rechts: Noah Carstens, Joris Cavelaars en Nando Mans.
Baarn

Biermagnaat Freddy Heineken is wel het bekendste oud-lid van de Nederlandse Orde van Uitvinders (Novu). Het netwerk dat al bijna dertig jaar bestaat, is deze zomer van Utrecht naar Landgoed Paleis Soestdijk verhuisd. ,,Willie Wortel komt niet alleen voor in stripboeken. Hij bestaat echt. Een idee is altijd in het hoofd van één mens begonnen”, aldus Novu-directeur en uitvinder Joris Cavelaars.

Er worden jaarlijks zo’n zestig- tot zeventigduizend uitvindingen gedaan. Met de toekomstige paleisbestemming als centrum voor innovatie zit het ’uitvindersgilde’ op een prestigieuze plek, recht tegenover Soestdijk in de voormalige koninklijke paardenstallen aan de Amsterdamsestraatweg.

Nieuwe dienstverlening van het kenniscentrum is het atelier, waar een 3d-printer staat om prototypes en onderdelen te maken. ,,Als dank gekregen van een lid”, lacht Cavelaars. De vereniging met vijfhonderd leden biedt ondersteuning bij productontwikkeling.

Airfryer

,,Lang niet iedereen is een Willie Wortel. Sommigen hebben een creatief idee, maar missen de kennis of tijd met een drukke baan en drie kinderen voor het maakgedeelte”, zegt Cavelaars.

Nederlandse Vereniging van Uitvinders strijkt neer bij Paleis Soestdijk
© eis Soestdijk

Zij krijgen in het atelier assistentie van twee bollebozen, studenten Noah Carstens en Nando Mans van de engineeringopleiding aan de Hoge School van Amsterdam.

,,Heel belangrijk is hoe het product overkomt met mooie illustraties en een prototype. Een van onze stagiairs is gespecialiseerd in vormgeving. Als uitvinder kun je ook niet overal goed in zijn.”

Volgens Cavelaars slaagt een derde van alle eureka-plannen, waarvoor bij de Novu wordt aangeklopt. Van een een klein handig dingetje dat bij Blokker te koop is tot de zelfwaterende plantenpot en de fietsklem met een ondergrondse parkeerkluis.

Nederlandse Vereniging van Uitvinders strijkt neer bij Paleis Soestdijk
De waterdoorlatende drainvoeg.

Grote commerciële successen van leden zijn onder meer de quooker, airfryer, opvouwbare ijsbaan van Ice World in Soest en de drijvende dam. Die zelfsluitbare waterkering werd dit jaar als primeur voor Nederland in Spakenburg aangelegd.

Opvallend genoeg was de uitvinding van Johann van den Noort daarvoor al in andere landen zeer in trek, vertelt Cavelaars. Een deel van de uitvinders besluit hun uitvinding zelf in de markt te zetten. ,,Zoals ons lid van Bugaboo, kinderwagenmerk, dat bedrijf werd dit jaar voor 230 miljoen verkocht.”

In de vitrine van de werkplaats staan diverse uitvindingen zoals de cableroller waarvan er miljoenen zijn verkocht. Minstens zo briljante is een rechthoekige Heineken-bierfles, die een tweede leven zou krijgen als bouwsteen.

Nederlandse Vereniging van Uitvinders strijkt neer bij Paleis Soestdijk
De cable-organizer.

Geniaal idee: een huis van bierflesjes. Toch redde deze uitvinding van Freddy Heineken het in de jaren zestig niet. ,,Als a-merk wilde Heineken niet geassocieerd worden met afval.”

Cavelaars was zelf Novu-lid voor hij vijf maanden geleden directeur werd. Studeerde werktuigbouwkunde en bedrijfskunde en doceert één dag per week docent aan de Hogeschool van Utrecht.

Hij ontwierp verzoek onder meer een plastic paspoorthoesje, waarmee het identiteitsbewijs veilig kan worden afgegeven bij hotels of campings zonder dat criminelen ermee aan de haal gaan.

Het BSN-nummer is afgedekt, de chip kan niet worden uitgelezen en er zit een veiligheidszegel op, die je zelf kan vervangen.

Topsecret

Opgeleid als werktuigbouwkundige en bedrijfskundige voert hij wekelijks een tiental brainstormsessies met uitvinders. Als een quickscan voor hun idee. Sommigen zijn zo slim dat het lastig is ze bij te benen in hun gedachten. ,,Dan is het heerlijk om daarna even hierachter door de bossen te wandelen.’’

Vanuit zijn netwerk koppelt Cavelaars ze soms aan leden die meer expertise hebben op een bepaald vlak. ,,Het mooie is dat wij als vereniging geen commercieel belang hebben.”

’Topsecret’ is alles wat bij de Novu op tafel komt. Noodzakelijk voor de bescherming van het idee. Zou er iets vooraf gepubliceerd worden over een uitvinding, dan kan dat de aanvraag van octrooi dwarsbomen. Alleen voor iets níeuws kan namelijk patent worden verkregen.

Een octrooi heeft zin als je er iets mee doet. Na jaren verloopt het, tenzij je het octrooi onderhoudt. Er zijn mensen die in de octrooidatabase snuffelen om te kijken of er iets te vinden is, waar zij nog wat mee kunnen. Bijvoorbeeld omdat de tijd er nu wél rijp voor is.

Valkuilen

De Novu geeft cursussen om leden bewust te maken van de valkuilen, onder meer bij onderhandelingen met een bedrijf dat de productie gaat doen. ,,Uitvinders die ook ondernemersbloed hebben zien we niet heel veel”, aldus Cavelaars. De Novu wil daarom een businessclub oprichten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland