’In Dahab lagen 100 dode honden op straat’

’In Dahab lagen 100 dode honden op straat’
Michel Groenewegen in Dahab met Zohra
© Eigen foto
Soest

Je bekommeren om zwerfdieren in de Egyptische plaats Dahab, dat klinkt toch wel als de ver-van-mijn-bed-show. Toch is de Soester Michel Groenewegen, actief bij de Paardenkamp, er al jaren druk mee. Zondag is een ’Beestachtige Braderie’ in boerderij Het Gagelgat om in het toeristendorp een kliniek op te zetten voor zieke dieren.

„Als duikfanaat kom ik al jaren in Dahab. Het is een onderwatersport-walhalla. Tien jaar terug kon ik het leed van de honden en katten op straat niet meer aanzien. Ze werden met rattengif bestreden, ook door de overheid. Soms lagen er wel tachtig tot honderd dode honden op straat.”

Sterilisatie

Samen met een vriend zette hij de Stichting Zwerfdieren in Dahab op. „Wij hebben gezorgd voor een meer diervriendelijke aanpak met sterilisatie en vaccinatie. Het is nu goed behapbaar, omdat nog slechts twintig procent van de zwerfdieren over is”, aldus de Soester. Groenewegen heeft in Dahab twee appartementen die hij verhuurt aan toeristen. Tien procent van de huur gaat naar de stichting.

Ook biedt de stichting dierenartsen uit Nederland, België en Engeland een werkvakantie aan. „Zij krijgen een gratis huis en doen als vrijwilligers sterilisaties gedurende twee weken. Studenten van de Diergeneeskunde-faculteit in Caïro zijn erbij om ervaring op te doen. De kosten zijn minimaal, naald, garen en verdoving”, aldus Groenewegen.

De stichting is nu bezig met het opzetten van een kliniek, waar zieke dieren worden opgevangen en zo mogelijk beter gemaakt om weer de straat op te gaan.

„Vorig jaar hebben we 20.000 euro binnengehaald met de braderie en een webshop met leuke dierenattributen. De grond is aangekocht. Nu gaan we bouwmaterialen kopen om het gebouw neer te zetten.”

Daarnaast heeft de stichting een educatief kinderboekje in het Arabisch gemaakt om het dierenleven humaner te laten worden. Mee naar Nederland gaan de dieren niet.

Kwelling

,,Als is het soms een kwelling. Zo lief zijn ze. Ze herkennen me ook als ik terugkom. Thuis heb ik al twee honden en twee katten. De dieren zijn in Nederland ook niet per definitie beter af: Zonder de vrijheid, die ze daar hebben, in een mandje gestopt in een huis waar de baasjes de hele dag naar het werk zijn.”

De ’beestachtige braderie’ heeft zondag meer dan 1000 artikelen voor een zacht prijsje, van sieraden, portemonnees tot sleutelhangers. Er is een workshop van een dierenarts over eerste hulp bij honden en katten. De dag is van tien tot vier uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland