Water van Sijsjesberg goed alternatief voor City Swim [video]

Numi, Lot, Flore, Sofie en hun moeders zwemmen in Huizen de alternatieve City Swim voor de ziekte ALS.

Numi, Lot, Flore, Sofie en hun moeders zwemmen in Huizen de alternatieve City Swim voor de ziekte ALS.© studi kastermans/ben den ouden

Susanne van Velzen
Huizen

Néééé. Zolang geoefend en dan gaat het niet door. De teleurstelling is groot bij Numi, Sofie, Lot en Flore uit Bussum als zaterdagavond het bericht komt dat de Amsterdamse City Swim afgelast wordt. De poepbacterie in het water van de grachten gooit roet in het eten.

De meiden zouden zondag gaan zwemmen voor ALS, de dodelijke spierziekte waar Numi’s oma uit Hilversum aan lijdt. In allerlijl werd een alternatief gezocht en gevonden in Huizen. Waar zwembad de Sijsjesberg op de laatste dag van dit zwemseizoen de deur wijd openzette voor de jonge zwemmertjes en hun moeders.

Lot, Sofie, Flore en Numi zwemmen duizend euro bij elkaar voor Numi’s zieke oma.

Lot, Sofie, Flore en Numi zwemmen duizend euro bij elkaar voor Numi’s zieke oma.© STUDIO KASTERMANS

In het grote bad trokken ze gistermorgen alsnog hun baantjes. Enthousiast staan de vriendinnen van de Gooilandschool in hun wetsuits langs het 50-meter bad. ,,We vonden het zo erg dat het niet doorging, maar wilden natuurlijk niet in poepwater zwemmen”, zegt Sofie. ,,We doen het voor de zieke oma van Numi.” In de Spiegelplas oefenden ze in het koude diepe water voor de 700 meter van de City Swim door de Amsterdamse grachten.

Om half twaalf springen de meiden met hun moeders, die twee kilometer zwemmen, in het bad. Aangemoedigd door vrienden en familie langs de kant. Afgelopen december werd bij Numi’s oma uit Hilversum de spierziekte ontdekt. Tusen de 1500 en 2000 Nederlanders krijgen elk jaar de diagnose. Genezing van de ziekte is niet mogelijk. Wel wordt er veel onderzoek gedaan en daarvoor wordt ieder jaar de Amsterdamse City Swim gehouden. Dit jaar is een bedrag van 1,4 miljoen euro opgehaald.

Door de droogte deze zomer en de hevige regen afgelopen week is het riool overgelopen en veel vervuild water in de grachten terecht gekomen. Uit proeven bleek de e-colibacterie beter bekend als de poepbacterie in het water te zitten. Daar kun je ziek van worden.

Numi’s moeder, Alexandra van der Tuin, wordt even emotioneel vlak voordat ze het water in springt. ,,Het is zo’n rotziekte. Je bent machteloos.” Haar partner Yvon Hoogewegen vertelt dat haar schoonmoeder in korte tijd snel achteruit gegaan is. ,,Ze kan al bijna niet meer praten. Weet je wat zo erg is aan deze ziekte? Er is geen moment van hoop, zoals dat kanker wel kan. Het is totaal uitzichtloos.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.