De Larense Sint Jans traditie als quiz

De bruidjes, vast onderdeel van de processie.© Studio Kastermans

Joost Reijnders
Laren

Als er iemand in Laren is die alles weet over de Sint Jansprocessie, dan is het wel Leo Janssen. En hij is dan ook de man die morgen de grote Sint Jans Dorpsquiz leidt.

Het is zaterdag Open Monumentendag, en dat is een uitgelezen gelegenheid voor de historische vereniging om de Larense katholieke traditie nog eens voor het voetlicht te brengen. En de basiliek en Sint Jansprocessie staan daarin deze keer centraal. Janssen is samensteller, medeauteur en uitgever van het fraaie standaardwerk ’Getuigenis op straat’ over de eeuwenoude jaarlijkse processie rond 24 juni, de verjaardag van Sint Jan de Doper.

Twee jaar geleden vroeg de Broederschap van Sint Jan, ook al eeuwen oud, Janssen om een lezing te verzorgen over de processie. Maar, zo redeneerde hij, de leden van de broederschap weten immers al zoveel van de processie, dus ik draai het om: geen saaie lezing, maar een quiz met foto’s filmfragmenten, prenten, schilderijen etc. En misschien hoorde hij zelf ook nog wat nieuws. ’Een mooie vorm van infotainment’, noemt hij het zelf. De quiz was een succes, en op verzoek van de historische vereniging doet hij hem morgen bij in de Lindenhoeve aan de Burg. van Nispenstraat nog eens over. Het begint om 11.00 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.