Broer Roolvink gaat schrijven voor rubriek ’Geleefd’

Broer Roolvink verzorgt voortaan de rubriek ’Geleefd’ en lezers kunnen kandidaten bij hem aandragen.  foto studio kastermans

Broer Roolvink verzorgt voortaan de rubriek ’Geleefd’ en lezers kunnen kandidaten bij hem aandragen. foto studio kastermans© foto studio kastermans

Hilversum

Zoals een schilder een ondergaande zon op het doek probeert te vangen, zo wil Broer Roolvink geschreven tekeningen van het leven maken. De voormalig predikant zal op de pagina Familie op gezette tijden een persoon portretteren die in de voorgaande periode is overleden.

In Anglicaanse en Amerikaanse kranten zijn deze zogeheten ’obituaries’ niet weg te denken uit de kolommen en ook in Nederland raakt dit eerbetoon steeds meer in zwang. „Zowel in geschreven vorm als uitgesproken via de radio. Ze voorzien dus in een behoefte”, zegt Roolvink, die voor deze krant vorm en inhoud gaat geven aan de rubriek ’Geleefd’.

Roolvink heeft wel een idee waarom de levensverhalen zo worden gewaardeerd. „Vroeger werd veelal in de kerk van een dierbare afscheid genomen. Dan beleefden mensen steun aan de rituelen. Door de ontkerkelijking is dat steeds meer weggevallen, terwijl de behoefte om afscheid te nemen blijft. Hoe geef je daar dan vorm aan? Dan is dit een eigentijdse manier, een nieuw ritueel.”

Het mes snijdt volgens Roolvink aan twee kanten. Een geschreven portret helpt nabestaanden bij hun rouwverwerking, terwijl anderen zich in de beschreven situatie kunnen herkennen. „Het helpt dus de direct betrokkenen en buitenstaanders.”

De gesprekken met familie of vrienden van een overledene omschrijft Roolvink als ’niet te zwaar en ingewikkeld’. „Mensen beginnen eigenlijk vanzelf te praten. Lastiger is het leggen van contact.” De in Hilversum woonachtige emeritus-predikant leest daarvoor zoveel mogelijk rouwadvertenties uit onze regio. Vooral begeleidende teksten wekken dan zijn interesse. „Ik wil het gevoel hebben dat er een verhaal achter de woorden zit.” Om met betrokkenen een gesprek te mogen en te kunnen hebben, stuurt hij vervolgens een brief. „Die gaat dan bijvoorbeeld naar mensen die in de advertentie spraken over ’onze, eigenzinnige, humoristische Friezin’. Daar bedoelen ze volgens mij iets mee. Ik wil iemand karakteriseren aan de hand van markante gebeurtenissen in zijn of haar leven.”

Alle menselijke trekken kunnen daarbij aan bod komen. Roolvink denkt dat lezers zich daar juist in herkennen, want iedereen heeft wel een keerzijde. „Vaak kunnen mensen in wie veel emotie is geïnvesteerd juist het moeilijkst worden losgelaten. Ik zoek niet naar geheel gladgestreken verhalen.”

Om de levens evenwichtig te kunnen karakteriseren, kan Roolvink uit zijn verleden als predikant putten. „Ik heb meer dan veertig jaar begrafenisdiensten geleid. Daarbij heb ik mijn ervaring opgedaan.” Toch benadrukt hij naar buiten toe niet dat hij jarenlang dominee in Noordwijk en in 2014 en 2015 predikant op Bonaire is geweest. Roolvink wil in zijn rubriek een podium bieden aan allerlei mensen: jong en oud, wel of niet gelovig uit alle lagen van de samenleving.

Het moet leiden tot een divers palet van levensverhalen, waarbij hij wel het liefst ’niet-publieke figuren’ portretteert. „Het enige criterium is: herkenbaarheid.” Want daarmee vereenzelvigen mensen zich volgens hem toch eerder. Roolvink haalt een televisieserie uit het verleden aan. „In ’Mensen zoals jij en ik’ zette de acteur Kees Brusse op integere wijze personen neer.”

Broer Roolvink verzorgt voortaan deze rubriek op de pagina Familie. Bijgaand een interview met hem ter introductie. Lezers die tips hebben voor de rubriek ’Geleefd’ kunnen via b.roolvink@gmail.com of 06-18888168 met hem contact opnemen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.