Zoekplaatje: Wil Bunschoten en Ada den Haan

Zwemtrainster Wil Bunschoten-Van Breukelen (links) en schoolslag-specialiste Ada den Haan in het zwembad in Naarden. .

Zwemtrainster Wil Bunschoten-Van Breukelen (links) en schoolslag-specialiste Ada den Haan in het zwembad in Naarden. .© Foto’s: Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Eddie de Paepe
Hilversum

Op het zoekplaatje van vorige week (nr. 473) staat - in trainingspak - zwemtrainster Wil Bunschoten-Van Breukelen.

Dat melden Karin Schenk, Gerda Boegem, Bram van den Born, Annelies van der Steen, Pieti Donkers, Ben Witkamp, Lenie Roosemalen en Ieke Poelstra. De foto is gemaakt in het zwembad/zwemstadion in Naarden, waarschijnlijk in de tweede helft van de jaren vijftig. Naast de trainster staat zwemster Ada den Haan (en dus niet Adrie Lasterie, zoals een lezer vermoedde). ,,Wil van Breukelen was eind jaren vijftig, begin jaren zestig de trainster bij de zwemclub Naarden”, meldt Witkamp. ,,Van haar heb ik zwemles gekregen en zij was ook bekend als trainster van Hansje Bunschoten.” Pieti Donkers: ,,Haar ouders woonden tegenover ons dus zagen we haar geregeld, ook haar kinderen Hansje (inmiddels overleden) en Josje waren vaak bij opa en oma.”

Olympische Spelen

,,Wil Bunschoten was de zwemtrainster van ZV Naarden (later de Otters) en onder haar leiding gingen acht zwemmers/zwemsters naar de Olympische Spelen, onder wie haar dochter Hansje Bunschoten”, weet Gerda Boegem. ,,Ik trainde zelf in de jaren ’70 bij haar toen ZV Naarden een andere naam kreeg, de Otters. Ada den Haan was een schoolslagzwemster.” Mevrouw Boegem denkt dat de foto is gemaakt in 1955 of 1956. ,,Ik kreeg de informatie van Ellen Lasterie, wier zus, Adrie Lasterie, ook naar de Olympische Spelen is geweest.”

Wereldrecord

Bram van den Born komt met meer informatie over Ada den Haan. ,,Zij is geboren op 14 mei 1941 in Eindhoven en was lid van de Naardense zwemvereniging Het Gooi. In 1956 zwom zij een wereldrecord op de tweehonderd meter schoolslag. Ook deed zij mee aan de Olympische Spelen van 1960 in Rome. Zij veroverde daar twee vierde plaatsen; op de tweehonderd meter schoolslag en op de vier maal honderd meter wisselslag.”

Iek Poelstra, die haar licht heeft opgestoken bij oud-zwemsters Tineke en Mia Lagerberg, bevestigt dat het om Bunschoten-Van Breukelen en Den Haan gaat. ,,De foto is waarschijnlijk genomen bij de Goedzo-wedstrijden in het binnenbad in Naarden rond 1959.”

De oprijlaan van een uitspanning? Of gaat het om een herstellingsoord of iets dergelijks?

De oprijlaan van een uitspanning? Of gaat het om een herstellingsoord of iets dergelijks?© Foto’s Streekarchioef Gooi en Vechtstreek

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. De oprijlaan van een uitspanning? Of gaat het om een herstellingsoord of iets dergelijks?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.