Groot schaatstalent Van Alphen redde het meestal net niet

Lucas van Alphen.

Lucas van Alphen.© Foto ANP

Nico Vink
Hilversum

Met zijn opvallende zwarte snor was Lucas van Alphen afgelopen schaatsseizoen een bijzondere verschijning op de diverse ijsbanen. Hij viel ook op door zijn prestaties: de Hilversummer plaatste zich via het NK voor de worldcups in Calgary en Salt Lake City, waar hij dikke persoonlijke records reed op de 1000 en 1500 meter. Na eigenlijk zijn beste seizoen ooit, stopt hij als 27-jarige met topsport.

,,Ik weet dat er nog vooruitgang in zit. Maar als je tegenwoordig geen goed team om je heen hebt, kun je niet presteren. Het vooruitzicht was niet goed’’, aldus de Hilversummer die inmiddels al heel wat jaren in Heerenveen woont en er nu over denkt om naar Amsterdam te verhuizen. Zijn besluit hangt niet samen met het stoppen van maatje Koen Verweij. ,,Helemaal niet, afgelopen seizoen hebben we al niet meer samen getraind. Alleen op wedstrijden spraken we elkaar.’’

Lucas van Alphen was een groot talent. Het lid van de Gooise Hardrijders Vereniging pakte in 2008 brons op het NK sprint voot junioren en voegde daar later twee gouden, twee zilveren en drie bronzen NK-medailles aan toe. Ook pakte hij WK-goud op de ploegenachtervolging, maar individueel kwam hij mede door blessures niet tot topprestaties in zijn tijd bij Jong Oranje. Bij de senioren was het meestal net niet, in de sterke Nederlandse schaatswereld legde hij het op zijn favoriete 1000 en 1500 meter bijna altijd af tegen de echte kanonnen.

Nu is het dus klaar na tien jaar aan de (sub)top, al houdt Van Alphen de deur nog op een kier. ,,Zeg nooit nooit, wie weet komt er iets op mijn pad dat me aanspreekt. Maar zoals ik er nu over denk, is het over.’’ Wellicht zou hij nog in het marathonpeloton kunnen opduiken, daarin reed hij af en toe al mee. Al is het ook niet ondenkbaar dat Van Alphen zich op iets totaal anders stort, want zijn grote passie is skiën en op zware motoren rijden.

Meer nieuws uit Sport Regionaal