Onderzoekster: Obsessie met eten in modellenwereld

Onderzoekster: Obsessie met eten in modellenwereld
Bij Ulla Models worden alle zaken voor de modellen geregeld.
© foto pr
Amsterdam

Modellen dromen meestal van een internationale carrière zoals Doutzen Kroes. Maar die top is slechts voor een enkeling weggelegd. Veel modellen zijn beter af in Nederland. De arbeidsomstandigheden zijn beter en modellen hoeven niet ’zo dun’ te zijn.

Dat advies geeft Sylvia Holla (32) mee aan modellen. De wereld van de mannen en vrouwen die zich laten fotograferen en/of shows lopen, heeft de Amsterdamse twee jaar onder de loep genomen. Deze maand promoveert ze aan de Universiteit van Amsterdam op deze modellenwereld.

Op televisie begon deze week de zoektocht naar Holland’s Next Top Model, terwijl internationale modellenagent Paul Fisher in zijn televisieprogramma modellen op straat scout en Elite gaat vanaf eind deze maand weer op zoek naar nieuw talent. Model worden blijft de droom van veel meisjes en jongens.

Onderzoekster: Obsessie met eten in modellenwereld
Doutzen Kroes is het voorbeeld voor veel modellen.
© foto AFP

Het leven van modellen spreekt tot de verbeelding. Modellen staan op een voetstuk als symbool van schoonheid. Ze leiden een opwindend leven vol glamour. Maar er gaan ook de verhalen over uitbuiting, te mager, te jong, overwegend wit, onderdrukt en seksuele misstanden.

Holla heeft bij haar onderzoek de personen, hun werk en ervaringen centraal gesteld. Het veldwerk werd uitgevoerd in Amsterdam, Parijs en Warschau. Van maart 2011 tot maart 2013 had ze zestig diepte-interviews met mannelijke en vrouwelijke modellen in zowel de top van de markt als de meer commerciële mode, met fotografen, ontwerpen, stylisten en agenten van modellenbureaus.

Zelf meedraaien

Om zich echt in te leven in het werk van een model, liep ze mee in een modeshow en poseerde als model voor de camera. Verder ging ze met modellen mee eten en sporten. In de rol van stylist- en backstage-assistent werkte Sylvia Holla mee op de set. Helemaal opgaan in je onderzoek, deed Holla eerder. Voor haar masterscriptie werkte ze indertijd vijf maanden undercover in een dancing om het ’tienergefriemel’ te observeren.

Bij modellen draait alles om twee dingen: hun uiterlijk en hun uitstraling. „Tijdens fotoshoots en modeshows moeten ze een bepaald karakter tonen, ofwel het model moet zijn of haar emoties goed kunnen reguleren en zelfs manipuleren. Ze worden geacht die specifieke persoonlijkheid ook te laten zien als er geen camera’s in de buurt zijn. Ofwel, een model staat altijd aan.”

Obsessie

Die obsessie van het uiterlijk vertaalt zich in de eetgewoontes. Hun schoonheid hangt daar immers mee samen. Bij vrijwel iedere hap houden zij rekening met het fysieke effect ervan. „Dat leidt tot ongeschreven regels als geen pasta eten (teveel koolhydraten), geen fruit eten na 15 uur (suikers worden dan niet goed verwerkt). Maar op diëten en vasten heerst in het wereldje weer een taboe”, ontdekte Holla. De meeste modellen worden ook niet geholpen bij hun voedingsproblemen. Sowieso eten ze buiten het zicht van anderen, zodat eten al helemaal een sobere en weinig plezierige aangelegenheid is.

Tel daarbij het gegeven dat de meeste spelers in de business modellen zien als een aankleedpop en dat de casting als zeer onaangename vleeskeuringen worden ervaren, dan vraag je je af waar die meisjes en jongens het voor doen. Voor de roem, de ervaring en het geld. De droom is om Nederland te ontvluchten en aan de slag te gaan in de grote modecentra zoals Parijs, Milaan en New York. „Maar daar is het werk extra intensief en ingrijpend. Het meest prestigieuze deel van de industrie is overbevolkt met ambitieuze modellen, waarvan slechts enkelen slagen. Hun inspanningen staan vaak pijnlijk in contrast met de vaak lage financiële opbrengst en de geringe waardering”, constateert Holla.

Onderzoekster: Obsessie met eten in modellenwereld
Model op de catwalk in Parijs.
© foto AFP

De meeste modellen ervaren onzekerheid over de hoeveelheid werk en de hoogte van het inkomen. In plaats van Amsterdam te ontvluchten, kunnen modellen volgens haar beter het werk in Nederland omarmen. De arbeidsomstandigheden zijn er zo slecht niet. „Hier is makkelijker werk te vinden, zijn salarissen stabieler, werkrelaties minder hard en hiërarchisch. Bovendien zijn de schoonheidsstandaarden hier iets minder extreem.”

Dat laatste blijkt ook uit een recent onderzoek van NOS op 3. Zij verzamelden van meer dan duizend modellen van 25 modellenbureaus de heupmaten. Daaruit blijkt dat de magische grens van 90 centimeter in de modellenwereld nog altijd de norm is: meer dan driekwart van de onderzochte modellen zit op die grens of eronder. Die heupmaat komt overeen met maat 34. De gemiddelde Nederlandse vrouw past daar niet in, maar modellen moeten nu eenmaal in de kleding passen die highfashionmerken leveren. En dat is bijna altijd maat 34, zeker in modesteden als Parijs, Milaan en New York. Dat sluit weer aan bij de conclusie van Sylvia Holla dat de arbeidsomstandigheden in Nederland nog niet zo slecht zijn.

Beterschap

Tien Nederlandse modellenbureaus, waaronder Elite en Ulla Models, en zeven Nederlandse modebladen zoals Vogue en Elle, proberen de sector al te verbeteren. Zij ondertekenden vorig jaar oktober ’the Model’s Health Pledge’: twaalf beloften over het verbeteren van de gezondheid van modellen en het streven naar zo gezond mogelijke werkomstandigheden. Daaraan gekoppeld is ook een website waar modellen anoniem misstanden kunnen melden, tips en blogs kunnen lezen en meedoen aan onderzoeken.

Het platform is ontstaan nadat toenmalige staatssecretaris Van Rijn het probleem van te dunne modellen met de sector besprak. „Wij werken alleen met gezonde modellen. Ze moeten natural skinny zijn. Van die types die in de klas als lange bonenstaken worden gezien. Modellen moeten zich niet uithongeren”, benadrukt Claudio Minnal, directeur van Ulla Models. „Een model moet fit zijn. Ze reizen namelijk ook veel. Dat lukt echt niet met een dieet. Je moet het vergelijken met een topsporter. Die moet ook fit zijn en goed eten.”

Onderzoekster: Obsessie met eten in modellenwereld

Ulla heeft bureaus in Amsterdam, Antwerpen en binnenkort Berlijn. Beginnende modellen werken als New Face altijd onder persoonlijke begeleiding in Nederland. „Zo kan het model ervaring op doen in eigen land, haar portfolio opbouwen en kunnen we haar persoonlijk begeleiden. We vinden het belangrijk dat ze de middelbare school afmaken. Mocht het model na haar 18de internationaal willen, dan beoordelen we dat als team. Dan kijken we ook of ze het mentaal aankan. Onder de 18 jaar gaat er altijd een begeleider mee naar het buitenland.”

„Parijs of New York is niet bij iedereen een ambitie en dit accepteren we ook. Ulla Models heeft ook succesvolle modellen die voornamelijk in Nederland werken maar ook klussen doen in Europa”, licht directeur Minnal toe. Hij benadrukt dat de eisen in Nederland of het buitenland niet veel anders zijn. „Door internet is de markt nog internationaler geworden. Onze modellen werken niet alleen in Nederland, maar reizen de hele wereld over. En wie in New York gaat wonen, krijgt daar begeleiding. Mocht het daar niet bevallen, dan halen we dat model weer terug. Een happy model levert ook een happy klant op.”

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie