Huizen gaat individuele studietoeslag actiever aanbieden

Marjolein Vos
Huizen

De gemeente Huizen gaat de zogenaamde ’individuele studietoeslag’ actiever aanbieden aan inwoners. Dit blijkt uit de beantwoording van vragen die de PvdA Huizen heeft gesteld over dit onderwerp, naar aanleiding van een artikel in deze krant.

Een individuele studietoeslag is een regeling bedoeld voor studenten met een arbeidshandicap. Vanwege hun beperking zijn ze niet altijd in staat een bijbaantje te nemen om zodoende hun studie te kunnen financieren. Om dit probleem te ondervangen bestaat er dus deze rijksregeling, helemaal passend in de huidige participatiesamenleving, waar iedereen de kans moet hebben mee te kunnen doen.

Onbekend

Bekend is dat in deze regio nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de individuele studietoeslag. Volgens Huizen komt dit doordat mensen niet weten dat de regeling bestaat. ’Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat overige vergoedingen ten aanzien van studie door DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) worden geregeld en de stap richting de gemeente hierdoor minder vanzelfsprekend is’.

Er zijn overigens wel drie aanvragen voor de toeslag binnengekomen, afgelopen twee jaar, meldt de gemeente. Deze werden alle afgewezen omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden om in aanmerking te komen voor de toeslag. Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren werken aan een communicatieplan waarin allerlei regelingen onder de aandacht van inwoners worden gebracht.

Middelbare scholen

Daarnaast ziet de gemeente ook een rol weggelegd voor middelbare scholen, zorgpartners en het UWV, de instelling die veel jongeren met een arbeidshandicap ziet. Deze organisaties kunnen de doelgroep vroegtijdig en juist informeren, stelt de gemeente.

PvdA Huizen volgt dit dossier op de voet. ,,Het is nog veel onduidelijkheid. De communicatie moet echt verbeteren’’, zegt Margot Leeuwin namens de partij.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.