Verkoolde resten waar jaren muziek te horen was

Gabi Misuraca-Kalmann bij de trieste resten van haar muziekschooltje.© foto caspar huurdeman

Hans van Keken
Bunschoten

Sommige mensen lijken niet klein te krijgen. Zoals Gabi Misuraca-Kalmann (63). Haar muziekschooltje is totaal uitgebrand. Maar monter blikt ze alweer vooruit.

Een uitslaande brand legde dinsdagavond laat de tot kindermuziekschool verbouwde garage naast haar woning aan de Velduil in Bunschoten in de as. Haar woning zelf heeft flinke rook- en waterschade. Enkele ramen zijn gesprongen.

„Ik baal eigenlijk nog het meest van het geregel nu”, zegt ze, de trieste resten van het zo florerende schooltje bekijkend, terwijl iemand van de verzekering op een afstand staat te wachten. „Het komt vast weer goed. Maar ik ben doodmoe.”

„Niemand is gelukkig gewond, zegt schoondochter Nadia, die net als schoonmoeder deze nacht amper een oog dicht heeft gedaan. „Wij hebben de inwonende oma van 92 opgevangen”, vertelt een buurvrouw, die nog moet bijkomen van de schrik. „Wat een vlammen. Bomen hier zijn verschroeid. Gelukkig was de brandweer er snel bij. En wat waren ze behulpzaam.”

Kortsluiting

De oorzaak van de brand is vermoedelijk kortsluiting. Dat er een dag eerder een insluiper was die wat spullen meenam, het is toeval, zo denken de Bunschotense en haar schoondochter. Maar hoe dan ook, de tot school verbouwde garage is totaal verkoold en deels ingezakt. Dat er tal van instrumenten lagen, net als veel souvenirs, ook herinneringen aan Misuraca’s overleden echtgenoot - ze schreef een mooi boek over hem, hun liefde en zijn ziekte - ze probeert er opgewekt onder te blijven. „Ik denk dat ik de lessen zo snel mogelijk weer probeer op te pakken. Dan maar in mijn huis, zodra ik daar weer in kan. Dan mis je wel een stuk gezelligheid. Maar ach, die gezelligheid ben ik deels ook zelf”, glimlacht ze.

Al 37 jaar heeft ze haar muziekschooltje. „Reclame maak ik niet. Het gaat vaak via via. Ik geef nu soms zelfs les aan kinderen van oud-leerlingen van me.” Ooit had ze er honderd, later veertig, nu nog ruim 25, zo vertelt ze. „Er is ook een echte muziekschool in het dorp, maar ik ben er al jaren. Vaak is het privéles, kinderen van zes tot zeventien. Ik geef les in blokfluit, dwarsfluit, keyboard en piano.”

Blokfluiten

Terwijl ze buiten staat, een blik op de verbrande Fiat Panda en ernaast de dito scootmobiel, komt een bezorger een pakketje brengen.

„Hé, daar zijn mijn blokfluiten”, roept ze. „Via internet besteld. Het begin van de nieuwe periode. Het leven gaat door”, roept ze opgewekt. „Gelukkig maar. Ik ben dol op mijn cursisten. Pedagogie, psychologie, therapie, het is van allemaal wat eigenlijk, wat hier gebeurt”, zegt ze. „Met vandaag dus het begin van een nieuwe muziekschool”, glimlacht ze.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.