Voor je het weet kijk je bij de volgende Olympische Spelen naar tennissen zonder net | commentaar

Ies van Rij

Allereerst felicitaties aan de sporters die afgelopen week een tros olympische medailles voor Nederland hebben binnengesleept. Na een stroeve start, inclusief blunders en botte pech, kwam de medaillemachine woensdag toch op gang.

Een historische sportdag voor Nederland met acht medailles. Nooit eerder vertoond en een groot compliment waard aan de sporters van Team NL die onder zware (corona)omstandigheden in het olympisch dorp verblijven. Of overleven zou je kunnen zeggen als je ziet hoe spartaans de kamers zijn ingericht.

Met nog een week te gaan, waarin zich genoeg nieuwe medaillekansen aandienen, kan met enig optimisme worden voorspeld dat sportief gezien de Spelen toch weer goed uit gaan pakken voor ons land. Dat was hard nodig, want aan de organisatorische kant rommelde het nogal. De ’coronavlucht’ van KLM veroorzaakte een golf van kritiek en chef de mission Pieter van den Hoogenband zou de ernst van de problemen in het olympisch dorp onderschatten.

Inmiddels is door de medailleregen de kritiek aardig verstomd, maar dat de spelen als schouwspel flink hebben ingeleverd, valt toch niet te ontkennen. Los van de langdradige openingsceremonie waren veel wedstrijden zonder publiek een zielloze vertoning. En het ontbreken van de interactie met toeschouwers wreekt zich des te meer als het niveauverschil zo groot is dat er van enige sportieve spanning amper sprake is.

Neem de door de - inmiddels uitgeschakelde - Oranje Leeuwinnen gewonnen voetbalwedstrijden tegen de teams van China en Zambia die samen achttien (!) tegendoelpunten moesten incasseren. Dat lijkt een voetbalfeestje maar het is eigenlijk een opgestoken vinger naar landen als Nederland die het vrouwenvoetbal wel serieus nemen.

En over serieus gesproken: wordt het niet eens hoog tijd om naast de Olympische Spelen de Fungames te organiseren. Dan kunnen daar de ’pretsporten’ zoals skaten, 3 tegen 3 basketbal en klimmen worden ondergebracht en gaan de Olympische Spelen weer over échte sport.

Niet mee wachten, want voor je het weet kijken we bij de volgende Spelen naar tennissen zonder net en geblinddoekt synchroon zwemmen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.