RMN-directeur Schram stapt op; ’Het is beter dat wegen scheiden’ na gesprek over ontluisterend rapport over onverwacht tekort van 6,5 ton bij huisvuilophaaldienst

Een RMN-wagen haalt het huisvuil op.

Een RMN-wagen haalt het huisvuil op.© Archieffoto Caspar Huurdeman

Jetty Claus
Baarn

Rob Schram, al jaren directeur bij het Reinigingsbedrijf Midden-Nederland stapt op na verschil van mening. Dit voorjaar bleek er een onverwacht tekort van 6,5 ton op de jaarrekening 2020 van de huisvuilophaaldienst. Daarop volgde een ontluisterend rapport over de onderliggende oorzaken, dat tot politieke ophef leidde bij aangesloten gemeenten, waaronder Baarn en Soest.

Het algemeen bestuur van RMN, waarin wethouders zitten van zes deelnemende gemeenten, is het gesprek aangegaan met de onder vuur liggende Schram. ,,Beide partijen zijn tot de conclusie gekomen dat het beter is dat de wegen scheiden. De directeur zal via een zogeheten ’Van-Werk-Naar-Werk’-traject naar ander werk worden begeleid”, aldus een verklaring. Het algemeen bestuur heeft per direct de heer Nijkamp als interim-directeur aangesteld voor de periode van een jaar. Intussen start ook de werving voor de definitieve invulling van de directeursfunctie.

Dat de positie van RMN-topman niet langer houdbaar leek, bleek wel in de Baarnse gemeenteraad in juni. Er werd gesproken van een financiële janboel. Geopperd werd om uit het samenwerkingsverband te stappen of extra geld uit te trekken om de financiële afdeling op orde te brengen. De twijfels over de geschiktheid van de RMN-directie waren groot in Baarn. De raadsleden konden hun onvrede alleen doorgeven aan wethouder Jannelies Vissers als een van de vertegenwoordigers in het RMN-bestuur. Beslissingsmacht hebben zij niet.

RMN-bestuursvoorzitter Wouter Catsburg, wethouder in Zeist, zegt veel respect te hebben voor wat Schram heeft betekend voor de RMN. ,,Hij heeft RMN vanaf de start van de organisatie helpen opbouwen tot wat deze nu is. Een organisatie die prima is berekend op haar uitvoerende taken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.