Sneller tweede prik voor begin nieuwe schooljaar: ’Maar het is niet de redding’

Ivo Laan
Amsterdam

Jongeren tussen de 12 en 17 jaar kunnen hun tweede prik eerder laten zetten zodat de scholen veiliger open kunnen na de zomervakantie. Een goede stap, maar nog niet voldoende, waarschuwt Scholen Veilig, dat ijvert voor een strengere aanpak van corona op scholen.

Hugo de Jonge maakte maandag bekend dat jongeren hun tweede prik eerder kunnen laten zetten dan eerst gepland. De termijn tussen de eerste prik en de tweede prik mocht bij het Pfizervaccin al worden verkort naar 21 dagen maar aanvankelijk konden jongeren hun tweede afspraken niet verzetten.

Dat kan nu wel omdat er inmiddels voldoende Pfizer op voorraad is. Alle jongeren tussen de 12 en 17 kregen Pfizer bij hun eerste prik. Door eerder tweede prikken te zetten, zijn er meer leerlingen volledig gevaccineerd bij de start van het schooljaar.

In totaal zijn er 300.000 vaccins beschikbaar voor de extra prikken. Met de extra prikken wil het kabinet ’klaar zijn voor het nieuwe schooljaar’, zegt De Jonge. Vaccinaties kunnen ervoor zorgen dat scholen minder maatregelen hoeven te nemen tegen het coronavirus. Vorig jaar gingen de scholen voor de tweede keer een periode dicht omdat de pandemie weer de overhand kreeg.

Nog veiliger

De vervroegde vaccinatie is een goede stap, zegt een woordvoerster van Scholen Veilig. ,,Maar het is niet de redding. Er wordt net gedaan alsof vaccineren dé oplossing is, maar het is een onderdeel van de oplossing. Scholen moeten ook veilig worden gemaakt met verplichte CO2-meters en HEPA-filters voor een goed binnenklimaat’’, zegt een woordvoerster.

Daarnaast is goede communicatie belangrijk, zegt ze. Om te voorkomen dat jongeren denken dat ze na vaccinatie overal van af zijn. ,,Jongeren moeten zich na een vaccinatie niet helemaal veilig wanen. Want natuurlijk helpen de vaccins, maar honderd procent veiligheid bieden ze niet. Jongeren kunnen soms het virus nog steeds doorgeven aan ouderen.’’

Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich sinds 2 juli laten vaccineren. Tot 18 juli hebben 376.238 jongeren een eerste prik gekregen, dat is 32 procent van deze leeftijdsgroep tussen 12 en 17 jaar oud. Voor leerlingen in de regio Noord, onder andere Noord-Holland en Utrecht) begint de schoolweek weer op 23 augustus. In de regio Midden (Zuid-Holland) een week later.

Achttienjarigen hebben Pfizer en Moderna gehad waardoor het ministerie besloot om alleen jongeren tussen 12 en 17 jaar de kans te geven om hun tweede prik eerder te laten zetten. Als ze tenminste al vanaf 16 augustus een tweede afspraak hadden staan.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.