Als je net een slok azijn hebt genomen zou je kunnen zeggen dat het enige positieve aan de Spelen de coronatests zijn. De prachtige olympische verrassingen gaan echt nog wel komen | column

Mathieu van der Poel komt ten val bij het mountainbiken.

Mathieu van der Poel komt ten val bij het mountainbiken.© Foto AFP

Kees van Dalsem

In Tokio gaat er voor de Nederlandse sporters de laatste dagen meer mis dan er goed kan gaan. De ene keer is het pure pech, de andere keer is het gewoon een dikke blunder.

De boogschutters misten een medaille op een centimeter, maar dat hoort nu eenmaal bij die sport. De fietsvrouwen hadden goud moeten pakken, maar een Oostenrijkse amateur werd ’amateuristisch’ over het hoofd gezien. Mathieu van der Poel was geen zekere plak, maar het plankje blijft de mountainbiker nog wel even achtervolgen.

Sowieso zijn het nog niet de leukste Olympische Spelen. Als je net een slok azijn hebt genomen zou je kunnen zeggen dat voorlopig het enige positieve aan het toernooi in Tokio de coronatests zijn. Ik weet niet of daar ook een klassement van wordt bijgehouden, maar Nederland lijkt me daarin - zonder dat ze er ook maar iets aan kunnen doen - bovenin mee te draaien.

Natuurlijk zijn er ook wel sportieve surprises, maar die zijn tot op heden slechts zilver gekleurd. Met alle respect voor de prestaties, maar dat zijn vooral leuke verhalen voor op feesten en partijen: we gaan natuurlijk voor goud.

Het is echter nog veel te vroeg om van een gejinxde Spelen te spreken. Sowieso zijn veel sporters vooral met hun eigen prestaties bezig: ze gaan heus niet extra bibberen omdat Mathieu van der Poel een koprol maakte. Het enige nadeel is misschien dat de Spelen niet echt als een olympisch toernooi aanvoelt en het daardoor voor sommige sporters moeilijk is om honderdtien procent te geven.

De prachtige olympische verrassingen gaan echter nog wel komen. De Spelen zijn nog lang en het programma is overvol. Alle Nederlandse deelnemers zijn absolute topsporters en gebrand op eeuwige Olympische roem. Je moet er soms alleen een beetje geluk bij hebben.

Meer nieuws uit Sport