Ook in eerste helft 2021 fors minder voertuigen gestolen

ANP Producties | Bron: ANP

De in 2020 ingezette daling van autodiefstallen heeft zich in het eerste halfjaar van 2021 stevig doorgezet. Dat meldt het Landelijk Informatie- en intelligencecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 2578 personenauto’s gestolen, een daling van ruim 21 procent ten opzichte van 2020. De diefstal van lichte bedrijfswagens is zelfs verminderd met ruim 41 procent.

Volgens een woordvoerder van het LIV komt de daling door een samenloop van omstandigheden, waarbij de coronapandemie momenteel een grote rol speelt. "Omdat er minder ongelukken zijn doordat het minder druk is op de weg, vermindert de vraag naar onderdelen die malafide schadeherstellers gebruiken", zo vertelt hij. Ook waren er vanwege de virusuitbraak in sommige landen intensievere grenscontroles, waardoor de kans gecontroleerd te worden groter werd, geeft hij aan. Maar mogelijk zijn er ook andere redenen, denkt de zegsman. Zo stijgt de private leasemarkt enorm, wat weer gevolgen kan hebben voor de vraag naar onderdelen. Mogelijk zijn ook autodieven ander werk gaan zoeken, wegens het gebrek aan vraag. "Het is een complex verhaal. Niet simpel te duiden."

Na de pandemie

Of de diefstallen weer gaan toenemen, mocht de pandemie voorbij zijn, is dan ook lastig aan te geven. "We verwachtten dat we de versoepelingen van de laatste twee maanden terug zouden zien in een toename van de diefstallen, maar dat was eigenlijk niet het geval. Het aantal nam slechts iets toe."

Volkswagen blijft met 445 gestolen personenauto’s het meest gestolen automerk. Toyota en Renault volgen op afstand met respectievelijk 229 en 203. Peugeot is een nieuwkomer in de top 5 met 176 diefstallen.

SUV

De diefstallen van nagenoeg alle voertuigcategorieën laten volgens het samenwerkingsverband van politie, RDW en Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit sinds het begin van 2020 een daling zien. Toch zijn er personenauto’s die een toename in diefstallen tonen: bij Nissan en Mazda zijn de diefstallen gestegen met 227 en 143 procent. De Nissan Qashqai en de Mazda CX-5 zijn grotendeels debet hieraan, met respectievelijk 56 en 68 stuks.

Globaal lijken SUV’s meer in trek te raken bij het dievengilde, aldus het centrum. Bij merken zoals Renault, Audi, Peugeot en Opel nemen de aantallen gestolen SUV’s toe, wat volgens het LIV overigens in lijn lijkt te zijn met het marktaandeel van deze modellen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.