Premium

Soesterberg kwetsbaarder bij branden door gemis natuurlijke waterbron als een rivier; ’Het belangrijkste is dat je heel snel opschaalt en veel assistentie krijgt’

Staand tussen de rokende puinhopen spreekt burgemeester Rob Metz zijn ontzetting uit.
© Foto Caspar Huurdeman
Soesterberg

De zeer grote uitslaande brand bij de woonboulevard in Soesterberg in de nacht van maandag op dinsdag was een calamiteit met een omvang die maar zelden voorkomt. ,,Bij zo’n extreme brand als deze heb je zoveel water nodig, daar kun je je niet op voorbereiden”, aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Er bleef niet veel over van het bedrijfsverzamelcomplex.

Het bluswerk was lastiger, omdat er in het hoger gelegen dorp op de Utrechtse Heuvelrug geen natuurlijke bron is, zoals een rivier, om bluswater uit te transporteren. Maar volgens de woordvoerder hoeven inwoners zich daar niet ongerust over te maken. ,,Het belangrijkste is dat je zorgt dat er voldoende waterwagens beschikbaar zijn. Met opschalen zijn we snel begonnen, omdat het tijd kost. We hebben ook drie brandputten in het bos gebruikt die normaal ingezet worden bij natuurbranden”, aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Er zal een evaluatie plaatsvinden, maar het ziet er nu al naar uit dat het bluswerk volgens het boekje verlopen is, zegt hij.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.