Avondwandeling ’reeën kijken in het Corversbos’: kan dat wel na de grote coronadrukte in natuurgebieden? Natuurmonumenten zegt ja

Een ree kijkt nieuwsgierig naar de fotograaf.

Een ree kijkt nieuwsgierig naar de fotograaf.© Foto Natuurmonumenten/Angelique Otten

Tamar de Vries
Hilversum

De aankondiging van Natuurmonumenten op 23 en 24 juli avondwandelingen in het Corversbos worden gehouden waarbij wandelaars onder leiding van een boswachter naar reeën gaan kijken doet bij menigeen de wenkbrauwen fronsen. Was het niet zo dat er in coronatijd een enorme druk op de natuurgebieden is ontstaan en dat mensen zelfs ’op hertjesjacht’ gingen? Natuurmonumenten ziet het anders.

Op vrijdagavond 23 juli en zaterdag 31 juli kunnen wandelaars op pad met de boswachter en reeën ontdekken in het Corversbos bij Hilversum. De wandeling is bestemd voor volwassenen en duurt ongeveer anderhalf uur. ’Reeën komen veel voor in Nederland, maar ze zijn schuw. Onze boswachter weet waar ze zich ophouden en dat vergroot de kans op een ontmoeting met deze prachtige dieren’, vermeldt de aankondiging.

(Tekst gaat door onder de foto)

Reeën zijn schuw: Je hoort gekraak in de bosjes, je kijkt en ziet nog net iets bruins in de verte verdwijnen.

Reeën zijn schuw: Je hoort gekraak in de bosjes, je kijkt en ziet nog net iets bruins in de verte verdwijnen.

Hoe valt dat te rijmen met mensen die tijdens de lockdown massaal de bossen in trokken en de dieren verstoorden? Om nog maar te zwijgen van de ’zielige reekalfjes’ die schijnbaar door hun moeder in de steek zijn gelaten en door mensen worden ’gered’. Met tegenovergesteld resultaat.

Léon van Grondelle, medewerker van het Bezoekenscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten is niet bang dat deelnemers na de reeënexcursies op eigen houtje de bossen in trekken. ,,We hebben in coronatijd inderdaad gemerkt dat bezoekersaantallen in natuurgebieden enorm groeiden. Vanwege de drukte hebben we zelfs delen van wandelroutes afgesloten omdat de leefomgeving van reeën en dassen in gevaar kwam. Maar daar staat tegenover dat we op drukke tijden in de natuurgebieden mensen juist hebben gewezen op de excursies onder leiding van boswachters.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Reekalfje.

Reekalfje.© Foto Natuurmonumenten

Die belofte lost de natuurorganisatie dus in met de avondwandelingen.

De excursies vinden plaats op vrijdag 23 juli en zaterdag 31 juli, van 20.00 uur tot 21.30 uur. Natuurmonumenten raadt de belangstellenden aan tickets online te kopen, een kwartier van tevoren aanwezig te zijn en de coronarichtlijnen op de website te lezen. Honden mogen niet mee. Leden betalen 8,75 euro, niet-leden 12,50. Plaats van samenkomst is de parkeerplaats van de Algemene Begraafplaats aan de Beresteinseweg in ’s-Graveland.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.