BEL gaat onkruid gifvrij en energieneutraal te lijf; Drie gemeenten experimenteren met CO2-neutraal opgewarmd kokend water

Het onkruid tussen de bestrating in Laren krijgt bij wijze van proef een hete douche.

Het onkruid tussen de bestrating in Laren krijgt bij wijze van proef een hete douche.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Mirjam van Twisk
Laren

Gif mag niet meer. Borstelen en branden zijn niet optimaal. Daarom gaat Sight Landscaping het onkruid in de BEL-gemeenten deze week te lijf met kokend water, dat CO2-neutraal is opgewarmd. De proef startte maandag in Laren, woensdag is Eemnes aan de beurt en donderdag volgt het Blaricumse onkruid.

Het bedrijf dat door de drie gemeenten wordt ingehuurd om het openbare groen te onderhouden hoopt met het hete water een effectieve manier gevonden te hebben om het ongewenste groen tussen de straatstenen op een milieuvriendelijk en energie-neutrale wijze aan te pakken.

Door het onkruid te bespuiten met heet water wordt de cel-structuur van de plantjes zo aangetast dat zij afsterven. Het water dat daarvoor wordt gebruikt is opgewarmd met behulp van restwarmte. Kokend wordt het vervoerd in geïsoleerde tankwagens die per keer 20.000 tot 25.000 liter naar het werkgebied brengen. Om afkoeling te voorkomen zijn niet alleen de tankwagens, maar ook de slangen die daarop worden aangesloten geïsoleerd.

Het is niet te verwachten dat het onkruid na één hete ’douche’ weg blijft. ,,Voor een onkruidloos straatbeeld zal de behandeling regelmatig herhaald moeten worden, zo denkt de Larense wethouder Ton Stam, die maandag bij de start van de pilot aanwezig was. Toch blijft het voorlopig nog even bij deze ene warme douche. Na de spuitbeurten van deze week wordt gekeken of het resultaat langduriger is dan de huidige bestrijdingsmethodes. Pas daarna volgt een besluit over de inzet van dit CO2-neutrale hete water.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.