Fietsvrienden Pijnenburg én Fietsersbond stappen naar de rechter om pad over particulier landgoed Pijnenburg weer open te krijgen voor fietsers

De Fietsvrienden Pijnenburg zijn druk geweest met het inzamelen van handtekeningen.

De Fietsvrienden Pijnenburg zijn druk geweest met het inzamelen van handtekeningen.© archieffoto caspar huurdeman

Eric Lorier
Lage Vuursche

Burgercomité Fietsvrienden Pijnenburg en de Fietsersbond stappen naar de rechter in een poging een pad over landgoed Pijnenburg weer geopend te krijgen voor fietsers. Dit na twee keer nul op het rekest te hebben gekregen bij de gemeente Baarn, die op het standpunt blijft dat het particuliere landgoed volledig in zijn recht staat.

Landgoedeigenaar Per Insinger sloot begin 2019 een van de paden tussen Soest en Lage Vuursche op zijn landgoed af voor fietsers. Volgens hem is het pad een voetpad. Dat er ook wel eens op werd gefietst was niet per se een groot probleem, maar er kwamen meer en meer fietsers en dat vond Insinger op een gegeven moment wel een probleem.

Bovendien bleef het niet bij rustige fietsers, maar kwamen er ook steeds meer snelle e-bikes, pedelecs, mountainbikes en dergelijke. De natuur had er volgens Insinger onder te lijden, de paden werden stuk gereden, en voetgangers ondervonden overlast. Begin 2019 was de maat vol voor Insinger, en omdat fietsers zich niet stoorden aan verbodsbordjes greep Insinger naar drastischer maatregelen: het pad werd radicaal afgesloten met hekken.

Handtekeningen

De afsluiting van het pad was uiteraard tegen het zere been van veel fietsers. Het afgesloten pad was immers een populaire fietsroute, dat was immers nu juist ook het probleem. Fietsers Meike van de Linde en Rosalie Smit verenigden zich in Burgercomité Fietsvrienden Pijnenburg, zamelden handtekeningen in en eisten bij de gemeente Baarn dat die landgoed Pijnenburg zou dwingen om het pad te heropenen.

Volgens de Fietsvrienden gaat het namelijk wel degelijk om een fietspad en zelfs om een openbaar fietspad, en dat mag dus niet zomaar worden afgesloten. De gemeente Baarn is het daar echter niet mee eens en legde de eis van de Fietsvrienden naast zich neer. Ook het bezwaar dat de Fietsvrienden tegen deze afwijzing indienden is recent afgewezen, op advies van de bezwaarcommissie.

Overheidsgeld

De Fietsvrienden leggen zich niet neer bij de dubbele afwijzing. Volgens het comité is het pad namelijk onderhouden door de Rijwielpadenvereniging Gooi en Eemland en die wordt gesubsidieerd. In de redenering van de Fietsvrienden betekent dit dat het pad dan dus is onderhouden met overheidsgeld. Volgens Baarn is dat onzin. Zodra de subsidie is overgemaakt is het geld immers van de vereniging. Ook is er discussie over of er wel of niet altijd bordjes ’eigen weg’ stonden, en over wat er voor waarde moet worden gehecht aan het gegeven dat het pad op fietskaarten stond aangegeven.

Ook de Fietsersbond heeft zich inmiddels in de strijd gemengd. Deze bond hoopt ook vooral dat de gemeente Baarn hard haar best doet om een alternatief te realiseren voor de fietsers. De gemeente werkt overigens ook aan een alternatieve fietsroute en het verbeteren van de veiligheid voor fietsers op de Embranchementsweg. Dat zijn echter projecten van de lange adem.

Lees ook: Per Insinger van landgoed Pijnenburg is helder: ’Als je een fietsroute wil moet je bij Staatsbosbeheer en de gemeente Baarn zijn, de alternatieven zijn er gewoon’

Lees ook: Landgoed Pijnenburg door gemeente Baarn in het gelijk gesteld: fietsers blijven niet welkom op afgesloten paden; Handhavingsverzoek van Fietsvrienden afgewezen

Lees ook: Fietsvrienden Pijnenburg dienen handhavingsverzoek in om fietsroute tussen Soest en Lage Vuursche weer open te krijgen; ’Afsluiting en geplaatste verkeersborden zijn illegaal’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.