Meerdaagse evenementen worden tot en met 13 augustus verboden

ANP Producties | Bron: ANP

Meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet meer worden gehouden. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren. Dat is een van de maatregelen van het kabinet om het groeiend aantal besmettingen met het coronavirus te stoppen.

Bij evenementen, festivals en sportwedstrijden mag publiek zijn mits iedereen een vaste zitplaats op anderhalve meter heeft. Er mag wel extra publiek komen als er met coronatoegangsbewijzen wordt gewerkt. In dat geval mag maximaal twee derde van de capaciteit worden gebruikt voor zitplaatsen.

Demissionair premier Mark Rutte snapt dat de maatregel hard aankomt bij de sector. Het kabinet probeert de organisatoren zo goed mogelijk te helpen met financiële steunpakketten, zei hij. Ook is er een garantiefonds opgetuigd voor de evenementensector.

Jongeren

Het kabinet neemt de stap omdat het onder meer vreest dat bezoekers van nachtclubs massaal naar de festivals zouden trekken. "Het risico is te groot."

Voornamelijk jongeren zijn besmet geraakt sinds de laatste ronde van versoepelingen werd afgekondigd. De stijging is "ongekend", aldus zorgminister Hugo de Jonge. Volgens Rutte was die stap toen in lijn met alle modellen en stonden alle lichten op groen. Maar de veel besmettelijkere Delta-variant heeft roet in het eten gegooid.

Het kabinet maakte vrijdagavond een reeks aanscherpingen bekend. Vanaf zaterdag moet de horeca van middernacht tot 06.00 's ochtends de deuren sluiten. Live optredens en harde muziek zijn dan ook verboden. Discotheken en nachtclubs gaan dicht.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.