Demissionair minister Van Ark (Medische Zorg en Sport) over het ’dossier dansmisbruik’: ’Er ligt een rijksbrede verantwoordelijkheid om tot een veilig sportklimaat te komen’

© Joris de Haan

Van een verslaggever
Den Haag

De speciale zorg op maat voor slachtoffers van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in het turnen die het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat bieden, wordt uitgebreid naar andere sporten. Hetzelfde geldt voor het pilot-meldpunt van Slachtofferhulp Nederland voor meer informatie, juridische ondersteuning of financiële vragen. Dat heeft demissionair minister van Medische Zorg en Sport Tamara van Ark dinsdag in de Tweede Kamer toegezegd.

Van Ark reageerde op vragen van Tweede Kamerleden over de onderzoekspublicatie over #MeToo in het latin dance in deze krant. Daarin doorbrak oud-danser Kim Koumans afgelopen weekeinde het stilzwijgen en gaf zij aan jarenlang slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie en misbruik. Ook repte zij, net als andere oud-dansers, van emotioneel geweld en machtsmisbruik.

,,Sport gaat over plezier en het ontwikkelen van je talent’’, aldus Van Ark. ,,Grensoverschrijdend gedrag hoort niet in de sport en ook niet bij topsport. Daarom is het nodig dit aan de kaak te stellen.’’

Van Ark gaf aan dat er een ’rijksbrede verantwoordelijkheid ligt om tot een veilig sportklimaat te komen’ en in trainersopleidingen ’het pedagogisch element stevig te verankeren’. ,,We moeten alles doen wat nodig is. En met meldingen (van grensoverschrijdend gedrag, red.) moet ook echt iets gebeuren; het van het kastje naar de muur sturen moet stoppen.’’ Woensdag spreekt Van Ark met sportkoepel NOC NSF over dit onderwerp.

Lees ook: Aangerand buiten de spotlights. Seksuele intimidatie in de wereld van de Latin Dance

In Nederland deed de commissie-De Vries in 2017 in opdracht van NOC NSF onderzoek naar aard en omvang van seksueel misbruik in de sport, naar aanleiding van verklaringen van (top)sporters over seksuele intimidatie en wangedrag. Uit de rapportage kwam naar voren dat één op de acht Nederlandse sporters als kind seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. Bij 4 procent ging het om aanranding en verkrachting. Ook werd geconcludeerd dat bij misbruik veelal werd weggekeken. In 90 procent van de gevallen was er geen melding gedaan, uit schaamte- en schuldgevoel of vanwege angst.

Uit een vorig jaar gepubliceerd prevalentieonderzoek onder Nederlanders in de leeftijd 18 tot en met 50 jaar bleek dat meer dan 20 procent in hun jeugdperiode tijdens het sporten te maken heeft gehad met ernstig emotioneel geweld, 13 procent met fysieke agressie en 7 procent met seksuele misdragingen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.