Politie valt woningen binnen in onder meer Hilversum, Laren en Soesterberg. Grote actie tegen ondermijning en hennepkwekerijen. Zes verdachten aangehouden [update]

© Foto Caspar Huurdeman

© Foto Caspar Huurdeman

© Foto Caspar Huurdeman

© Foto Caspar Huurdeman

© Foto Caspar Huurdeman

1 / 5
Eddie de Paepe
Hilversum

Tijdens een grote politieactie tegen ondermijning zijn dinsdagochtend onder meer invallen gedaan in woningen en loodsen in Hilversum en Laren. Zes mannen zijn gearresteerd. Zij zouden deel uitmaken van een criminele organisatie die zich bezighoudt met het bedrijfsmatig opzetten van professionele hennepkwekerijen.

De grootschalige actie tegen ondermijning - in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de gemeenten - vond plaats in de provincies Utrecht en Noord-Holland. De opsporingsteams deden ’s ochtends invallen in woningen en loodsen in Hilversum, Laren, Amersfoort, Soesterberg en Zaandam. In Zaandam werd een volledig operationele kwekerij aangetroffen met 450 planten. In een loods in Soesterberg vonden agenten attributen en groeimiddelen voor het professioneel opzetten van hennepkwekerijen.

In de Graaf Wichmanstraat in Hilversum-Noord werd voor zover bekend een auto in beslag genomen. In de Koomanstraat in Hilversum-Oost een auto en een hoeveelheid goederen.

Bij de invallen zijn zes verdachten uit de vijf gemeenten aangehouden en ingesloten. Het gaat om mannen in de leeftijd tussen 22 en 52 jaar oud. Gelijktijdig werd er onder meer beslag gelegd op geld, meerdere auto’s en exclusieve horloges.

De politie zet het onderzoek voort en sluit meerdere arrestaties niet uit.

Witwassen

Drugshandel ligt volgens de politie voor een groot deel ten grondslag aan ondermijningsproblematiek. ’Het witwassen van criminele winsten leidt tot verregaande vermenging van onder- en bovenwereld, de enorme bedragen die omgaan in de drugswereld hebben een aantrekkende werking en de bescherming van die enorme (financiële) belangen.’ De overheid is doordrongen van de ernst van de situatie en de bestrijding van drugshandel en -productie heeft prioriteit bij de politie en partners.

De illegale hennepteelt is omvangrijk en zorgt in woonwijken voor overlast zoals brandgevaar, wateroverlast, stank en schade aan woningen. Het kan gaan om thuisteelt of om hennepteelt op een grootschaliger niveau in allerlei soorten (bedrijfs-)panden of op andere locaties. Het illegaal aftappen van stroom komt hierbij regelmatig voor.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.