Bill Cosby verlaat cel na herroepen veroordeling in misbruikzaak

ANP Producties | Bron: ANP

De net vrijgelaten Bill Cosby heeft zijn fans, supporters en vrienden bedankt die achter hem zijn blijven staan "tijdens deze toestand". In een tweet liet hij ook weten: "Ik heb mijn standpunt en verhaal nooit veranderd. Ik heb altijd volgehouden dat ik onschuldig ben".

De 83-jarige Amerikaanse komiek werd in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van tussen de drie en de tien jaar voor het misbruiken en drogeren van Andrea Constand in 2004. Het hooggerechtshof in Pennsylvania heeft woensdag in hoger beroep zijn veroordeling geschrapt omdat het proces oneerlijk is geweest.

Constand was één van de tientallen vrouwen die de The Cosby Show-acteur had beschuldigd van seksueel misbruik. Ze heeft laten weten dat ze de uitspraak van het hof van Pennsylvania "teleurstellend en zorgwekkend" vindt. In een statement dat ze deelde op social media, schrijft Constand dat ze bang is dat de uitspraak ertoe zal leiden dat minder slachtoffers van seksueel geweld juridische stappen zullen nemen, of dat zij zich gedwongen zullen voelen te kiezen tussen een civiele zaak en een strafrechtelijke procedure.

Oude verklaring

De advocaten van Cosby claimen dat het proces niet eerlijk was, omdat gebruik werd gemaakt van een verklaring die de acteur ooit aflegde in een civiele rechtszaak. Hij dacht dat die verklaring nooit tegen hem kon worden gebruikt in een strafzaak, maar dat gebeurde uiteindelijk toch. Aanklagers hebben daarmee Cosby's rechten geschonden. Het hooggerechtshof stelt dat er in deze zaak maar één oplossing is en dat is de vrijlating van Cosby. "Elke toekomstige vervolging van deze specifieke aanklachten moet worden uitgesloten", staat verder in het vonnis.

Cosby was de eerste grote beroemdheid die voor seksueel misbruik werd veroordeeld nadat de #MeToo-beweging opkwam waarin aandacht werd gevraagd voor seksuele intimidatie en misbruik. Meer dan zestig vrouwen beweerden dat ze slachtoffer waren van de acteur, maar alleen Constands beschuldiging werd in de rechtbank behandeld omdat de rest was verjaard. Cosby heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.