Eli was de man waar Alma altijd al naar verlangd had | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Eli was de man waar Alma altijd al naar verlangd had.

Toen Alma de liefde van haar leven ontmoette wist ze dat meteen. „Zijn vrouw stelde hem aan me voor. ’Dit is Eli’, zei ze. ’Mijn man’. Ik stond aan de grond genageld. ’Wat zeg je nu?!’, dacht ik. ’Dat is míjn man!’

Ik was in die tijd getrouwd met Hans. Een man die helemaal niet bij me paste. Een man ook, waarmee ik genoegen had genomen in de veronderstelling dat hij mijn enige kans op liefde zou zijn. Ik was beschadigd geraakt. Een stiefmoeder, mishandeling… Het had me getekend. Sindsdien was ik altijd op zoek naar geborgenheid. Toen Hans, drie maanden na onze eerste ontmoeting op zijn knieën ging, heb ik maar ja gezegd. Heel kort daarna was ik zwanger van de eerste. We kregen uiteindelijk twee kinderen, maar met hem was ik doodongelukkig. Ik had het letterlijk en figuurlijk altijd koud bij hem.

Onze kinderen gingen naar de Vrije School. Zoals dat daar van ouders verwacht werd, hielp ik veel. Op een dag stelde één van de juffen mij voor aan haar echtgenoot. Bliksemschichten van mijn teen tot mijn kruin. Mijn hart sloeg twee slagen over. Ik wist meteen dat Eli de man was waar ik altijd naar verlangd had.

Nou waren we natuurlijk allebei getrouwd en ik was niet het type dat me op hem zou storten. Maar we bleken een passie te delen. Toneel. En toen dat jaar de grote kindervoorstelling werd voorbereid, kwamen we tegenover elkaar te staan. Ik was de gelaarsde kat, hij de koning. In één scène moest ik me als een spinnende poes om hem heen vlijen. Ik dacht dat ik gek werd. Ondertussen had hij niks door. Hij vond hooguit dat ik heel goed acteerde.

Ondanks al die hevige gevoelens, deed ik de deksel op de snelkookpan. Ik voelde me te verantwoordelijk voor de kinderen om Hans te verlaten en daarbij zou ik nooit willen scheiden voor een ander. Na de voorstelling gingen Eli en ik ieder onze eigen weg.

Ondertussen werd mijn relatie met Hans steeds slechter. Hij werkte voor defensie en was heel veel van huis, soms maanden. Toen hij op een zeker moment terugkwam van een lange vredesmissie, zei hij na een week al dat hij zich op wilde geven voor de volgende. Er knapte iets in mij. Hoeveel gaf hij eigenlijk om me als hij liever in de vuurlinie ging liggen dan thuis te zijn met mij en de kinderen? Toen wist ik dat ik liever alleen was, dan eenzaam in een relatie.

Een tijd na die beslissing, kwam ik Eli weer tegen op school. Ik was groen geschminkt, verkleed als bosnimf en had net een beugel genomen. Ik zag er niet uit! ’Ik wil je iets vertellen’, zei hij. ’Ik jou ook’, zei ik. ’Jij eerst’, antwoordden we elkaar. ’Ik ga scheiden.’

Nadat de scheidingen waren uitgesproken, is het snel gegaan. We pasten zo goed bij elkaar. In alles. Het klopte gewoon. En in bed - Oh my God! - we vrijden de sterren van de hemel. En nog. Eli en ik zijn elkaars gelijken. Dat hadden we allebei nog nooit gevoeld. En ze zeggen wel eens dat liefde heelt, maar dat is echt zo. Als ik soms vanuit oud zeer, veel te heftig op hem reageer, dan houdt hij me vast en herinnert me er zachtjes aan dat hij niet mijn stiefmoeder is.

Eli voedde zijn dochters grotendeels alleen op, ik had mijn kinderen. We besloten dat het voor iedereen beter was om niet een soort Brady Bunch te willen vormen. Eli en ik zijn dus apart blijven wonen, tot mijn jongste het huis uit ging. Dat is echt niet altijd makkelijk geweest, maar ik ben blij dat we het zo hebben gedaan. De kinderen hebben een goede band met elkaar, ondanks of juist dankzij het feit dat ze niet met elkaar zijn opgegroeid.

Tien jaar geleden hebben we een huis gekocht. Groot genoeg om iedereen te kunnen ontvangen. De kinderen komen hier allemaal graag. Ik weet nog goed dat we er net twee dagen woonden. Ik stond onder de douche, Eli deed de deur open en zei: ’Wij gaan nooit meer uit elkaar.’ ’Voel je dat?’, vroeg ik. ’Ja, dat voel ik’. En ik weet zeker dat hij gelijk heeft.”

Voor een zomerse serie over liefde zoeken we grenzeloze liefdes. Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.