Spijkerpoepen op de training van Oranje: het komt steeds dichterbij | EK-column

Een warming-up op een training van Engeland. Raheem Sterling heeft een rubberen kip in zijn hand tijdens een spelletje.
© Foto AFP/Justin Tallis
Een warming-up op een training van Engeland. Raheem Sterling heeft een rubberen kip in zijn hand tijdens een spelletje.
© Foto AFP/Justin Tallis
1/2

De meeste EK-deelnemers zijn al zo’n drie of vier weken op pad met hun selectie. Dat is lang. Creativiteit in het trainingskamp is dus nodig om verveling te voorkomen.

Sleur is dodelijk. Er moet gelachen worden. In het hotel zijn daarom ongetwijfeld de nodige spelcomputers, biljarttafels en dartborden. Maar dat is niet genoeg. Ook op het trainingsveld moet gelachen worden.

Villa Sporza, het EK-programma van de Belgische televisie, toonde een compilatie van vreemde warming-ups. Bij Slowakije moesten spelers de bal door poortjes spelen, zoals bij het vroegere campingspel ’croquet’. Bij Polen en Finland stonden de spelers een potje te ’schaduwboksen’. Hoogtepunten waren de warming-ups van Engeland en Noord-Macedonië.

De Engelsen spelen tikkertje met een rubberen kip in hun hand. De Macedoniërs rennen heen en weer met omgekeerde pylonnen met een bal erin. Ze wippen vervolgens de bal uit de pylon omhoog, waarna een medespeler de bal moet opvangen in zijn pylon.

De presentator van Villa Sporza: ’Het wordt langzaamaan een soort Spel zonder Grenzen’, hè.’

De ene gast aan tafel kan het wel waarderen (’dit is leuker dan wat rondjes lopen’), de ander vindt het niks. „Wat een onzin dit. Geef die jongens een bal en laat ze een beetje pielen. Dan ben je toch warm? Maar ja, er lopen tegenwoordig veel trainers in zo’n staf en die moeten allemaal wat te doen hebben, hè.”

Het kan niet lang meer duren of Frank de Boer laat de spelers in de warming-up het spelletje doen waar álles in zit. Het spelletje dat goed is om de bovenbeenspieren op spanning te krijgen, goed voor de coördinatie is en waarbij ook nog eens gelachen wordt.

Spijkerpoepen.

Leuk op Koningsdag, op familieweekends en, zeker weten, ook leuk op het trainingsveld.

Spijkerpoepen bij een studentenhuis in Eindhoven tijdens Koningsdag van dit jaar.
© Foto ANP/Rob Engelaar

Meer nieuws uit Sport