Tom Coronel doodziek nadat motor in safe modus schiet [video]

Tom Coronel.
© Foto Bert Westendorp
Zandvoort

Zo razend enthousiast als Tom Coronel zaterdag op het circuit van Zandvoort zijn zege in de openingsrace van TCR Europe vierde, zo doodziek was hij een dag later van zijn vroege uitvalbeurt in race 2.

De twee aantrekkelijke TCR sprintraces maakten deel uit van het voorprogramma van het GT World Challenge: een tien evenementen tellend Europees kampioenschap voor hele dikke, snelle en luidruchtige GT3 bolides van Mercedes, Bentley, Aston Martin en ander moois.

De Audi RS3 van Coronel is weliswaar minder imposant en snel; de twee races over dertien ronden waren om de vingers bij af te likken. Doodzonde dat de Belgische organisatie SRO er voor koos om het evenement achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Met een beetje extra moeite en vertrouwend op het gezonde verstand van Jan publiek had er in de duinen eindelijk weer eens genoten kunnen worden van aantrekkelijke autosport.

Wat de liefhebber miste? Een geweldige zaterdagse race van Coronel die ondanks een mislukte start met overmacht won. Zijn doorslaggevende inhaalactie waarin hij de koppositie overnam van Jack Young was een combinatie van ervaring, kunde en lef. Terwijl Young probeerde in te schatten waar de in zijn nek hijgende Coronel hem zou proberen uit te remmen, vloog Tom er in de Mastersbocht geniepig langs. ,,Waar ze je niet verwachten moet je toeslaan’’, zei de winnaar.

Eerder in de race had Coronel zijn Belgische teammaat Nicolas Baert het nakijken gegeven. Baert werd aan de binnenkant voorbij gestoken in de uitloop van een scherpe slinger naar links. In plaats van zijn meerdere in Coronel te erkennen en zich gewonnen te geven, stuurde Baert zijn Audi richting de kont van die van Coronel en kegelde de Hollander én zichzelf bijna van de baan.

Baert was ziedend. Niet alleen zijn auto, maar ook zijn ego had een deuk opgelopen. Later op de dag werd de ontstane frictie in het team opgelost. Coronel zal zich verbaal hebben ingehouden, want Nicolas is de zoon van Jean-Michel Baert; eigenaar van Comtoyou Racing waar Coronel onder contract staat.

Race twee was voor de 49-jarige Eemnesser rap voorbij. In de tweede ronde schoot de motor van zijn Audi bij het uitkomen van de Hugenholzbocht in de safe modus waardoor de snelheid in één klap verdween. Een achterligger kon hem niet meer ontwijken. De garage van Comtoyou Racing in de pitstraat werd voor Coronel het eindpunt.

,,Doodziek was ik er van. Ik had de zaterdagse race met zoveel overmacht gewonnen dat ook deze voor mij was. Met twee vingers in mijn neus.’’ Eenmaal uit de race vertrok Tom direct naar huis. ,,Doe ik altijd. Klaar met racen? Wegwezen.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal