Leukemiemedicijn effectief bij corona: gemiddeld zeven dagen sneller van de ic

Amsterdam

Coronapatiënten met ernstige complicaties herstellen sneller als zij het bestaande leukemiegeneesmiddel imatinib krijgen. Gemiddeld liggen ze zeven dagen korter op de intensive care.

Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, samen met het Leids Universitair Medisch Centrum, Spaarne Gasthuis, Noordwest Ziekenhuisgroep en negen andere ziekenhuizen. „De patiënt kan eerder naar huis en de ic’s worden minder belast”, meldt Harm Jan Bogaard, hoogleraar Experimentele Longgeneeskunde. „We zagen dat patiënten die imatinib kregen gemiddeld zeven dagen eerder van de intensive care kwamen dan mensen met een placebo.”

Het gaat om respectievelijk acht dagen tegenover vijftien dagen. Ook lijkt het dat patiënten korter aan de beademing hoeven en dat er minder mensen overlijden. Bogaard: „We zijn met vervolgonderzoek gestart om deze positieve resultaten te herbevestigen.”

Mede-onderzoeker Jurjan Aman: „We vonden in 2008 al dat leukemiegeneemiddel imatinib vaatlekkage in de longen remt. Een op de vijf coronapatiënten krijgt ernstige longschade door vaatlekkage in de longen. Zij moeten dan naar het ziekenhuis of aan de beademing op de ic, omdat de lekkage leidt tot levensbedreigend zuurstoftekort. Daarom wilden we dit medicijn testen bij coronapatiënten.”

Placebo

In een dubbelblind klinisch onderzoek uitgevoerd tussen 31 maart 2020 en 4 januari 2021 kregen 385 patiënten imatinib of een placebo. De zorgverleners wisten niet welke patiënt het medicijn of het placebo kreeg. Aman: „We hadden verwacht dat alle opgenomen coronapatiënten voordeel zouden hebben van imatinib. Ons onderzoek laat echter zien dat de positieve effecten vooral optreden bij de meest zieke patiënten met vaatlekkage.”

Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat drie bestaande medicijnen testen voor patiënten die met een coronavirusinfectie in het ziekenhuis liggen. Een hiervan is imatinib. De WHO wil weten of patiënten door het gebruik van de medicijnen de ziekte overleven.

Imatinib is een bestaand middel en daarom is dit onderzoek niet gefinancierd door een farmaceutisch bedrijf. Bogaard: „Het onderzoek kon tegen een lage prijs worden uitgevoerd door inzet van onderzoekers wiens onderzoek vanwege corona stil kwamen te liggen.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.