Premium

Poolse specialisten scheren in een paar uur tijd de hele kudde van Gert van de Bor in Eembrugge; ’Laat in het seizoen? We willen ze in augustus nog kaal hebben anders worden ze levend opgegeten door vliegenlarven’

In een razend tempo worden de schapen van hun vacht bevrijd. Harmen Wijnne kijkt toe en ziet dat het goed gaat.
© foto caspar huurdeman
Eembrugge

De ruim driehonderd schapen van de ’Eemoever-kudde’ van Gert van de Bor lopen er weer netjes bij. Vier professionele Poolse schaapherders hebben vrijdag de hele kudde in sneltreinvaart van hun wollen jasje af geholpen. Het scheelt schaapsherder Gert van de Bor de komende tijd weer wat opmerkingen van voorbijgangers die zeker denken te weten dat die arme dieren het veel te warm hebben met hun dikke vacht. ,,Maar wol isoleert ook hè, dat wordt wel eens vergeten."

De kudde van dik driehonderd Kempische heideschapen van Gert van de Bor loopt jaarlijks de Eemoevers op en neer. Van het Raboes in het noorden naar Amersfoort in het zuiden, en weer terug. En dat drie keer. ,,We zijn nu één keer helemaal rond geweest”, vertelt de herder uit Kootwijkerbroek. ,,Na het scheren lopen we door richting Raboes, en daarna gaan we weer richting Amersfoort.” De herder en zijn kudde werken in opdracht van het Waterschap Vallei en Veluwe, dat er op deze manier voor zorgt dat de dijken op een goede en verantwoorde manier worden gemaaid. Van de Bor heeft met zijn bedrijf De Grazerie meer kuddes rondlopen in de regio.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.