Premium

Het is de parel van Beeld en Geluid maar zat jaren verstopt achter kijkwerend glas. Hoe verzin je het? Reportagewagen de Commer is uit zijn hok getakeld en krijgt een prominente plek in Hilversum

Reportagewagen de Commer wordt uit zijn glazen hok gehesen bij Beeld en Geluid.
© Foto: Studio Kastermans/Alexander Marks
Hilversum

Het is alsof je de Nachtwacht in een ruimte hangt waarin je het werk niet goed kunt zien. Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld en Geluid, kan er nog steeds niet bij met zijn hoofd. Reportagewagen de Commer C-510 uit 1958, de parel van het museum, in een glazen hok met zó donker glas dat je het nauwelijks kunt bewonderen. Wie heeft dat ooit bedacht.

Het is maandagmiddag een emotioneel moment voor de museumdirecteur. Met een metershoge kraan wordt het museumstuk op wielen uit zijn glazen hok op het parkeerdek van Beeld en Geluid in Hilversum getild. De reportagewagen van de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) uit de zwart-wittijd van de televisie gaat tijdelijk naar een stalling omdat de entree van het museum verbouwd wordt. Het is onderdeel van de grote verbouwing waar Beeld en Geluid middenin zit.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.