Aan de slag als automonteur, kok of advocaat. Gooise vmbo-leerlingen maken kennis met de praktijk. ’Beroepskeuze maken op je veertiende is Hogere Levenskunde’

Hilversum

Op werkbezoek bij een makelaar, kok of automonteur? Of liever bij een slager, schaapsherder of advocaat? Het kon allemaal op de Doe Dag van Het Gooi On Stage. Zo’n 800 vmbo-leerlingen uit het Gooi en de Vechtstreek maakten donderdag kennis met het lokale bedrijfsleven. Ze gingen op pad om werkbezoeken af te leggen bij beroepsbeoefenaren van hun eigen keuze.

,,We hebben heel veel waardering voor al deze bedrijven en organisaties, die door creatieve Doe Dag programma’s al die werkbezoeken mogelijk hebben gemaakt”, complimenteert projectleider Eleonore de Vette. ,,Prachtig om te zien, zoveel leerlingen met sterretjes in hun ogen, degenen die echt nieuwsgierig en gemotiveerd zijn.”

Bijna tweehonderd beroepsbeoefenaren uit alle sectoren hebben er veel werk van gemaakt om op hun eigen werkplek leerlingen te laten ervaren wat hun vak inhoudt. Twee organisaties kozen dit jaar voor een interactieve online Doe Dag.

Door het beroepskeuzeproject Het Gooi On Stage ontdekken jonge leerlingen wat ze kunnen, wat ze leuk vinden en ze krijgen een beter beeld van de beroepsmogelijkheden in de regio. ,,Het maken van beroepskeuze is niet ineens vervallen door de coronacrisis, en beroepskeuze op je veertiende is nog steeds Hogere Levenskunde. De deelnemende bedrijven/organisaties helpen hier graag bij.”

Wethouder Alexander Luijten van de gemeente Gooise Meren bracht een bezoek aan de ANWB en Pon Dealer Naarden en sprak met de leerlingen en beroepsbeoefenaren. ,,Dit is niet alleen een heel belangrijk initiatief, maar ook gewoon heel leuk om mee te maken”, zegt wethouder Luijten.

,,Het komt vaak voor dat vmbo-leerlingen vakantiewerk, een stageplaats of hun uiteindelijke baan vinden via een ontmoeting bij Het Gooi On Stage. En wij ontvingen al berichten van leerlingen dat dat gebeurd is”, zegt De Vette.

De data voor de zevende editie zijn al bekend: 31 maart 2022 is het Beroepenfeest en 21 april 2022 de Doe Dag.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.