Hockeyer Thierry Brinkman gelooft niet zo in ’ontlopen’

Thierry Brinkman in actie tegen Wales.
© Foto EPA
Amstelveen

Thierry Brinkman ziet het duel met België in de halve finales van het EK hockey met vertrouwen tegemoet. Oranje werkte woensdagavond tegen Wales aan het zelfvertrouwen en scorend vermogen en werd na de 6-0 zege groepswinnaar.

Met 5-0 had Oranje het in de halve finales moeten opnemen tegen Engeland. Omdat Billy Bakker in de slotseconden toch nog voor de 6-0 tekende, passeerde Nederland op de valreep Duitsland, waardoor regerend Europees kampioen België donderdag (aanvang 20.00 uur) de tegenstander is.

„Ik geloof niet zo in dingen ontlopen, want op dit niveau wordt dat altijd afgestraft. Volgens mij werkt het niet zo”, zei Brinkman na een potje zomeravondhockey in het Wagener Stadion. Oranje leidde tegen Wales na tien minuten al met 3-0 en kon rouleren en wat experimenteren.

„Of het toernooi nu pas echt begint? Dat denk ik niet. In een toernooi met maar drie groepsduels moet je alle momenten die je hebt aangrijpen om in het toernooi te groeien”, aldus de 26-jarige speler van Bloemendaal. „Je moet het toernooi vanaf minuut één aanvliegen en ik denk dat we een steady poulefase hebben gedraaid en goed bezig zijn. Persoonlijk zit ik ook lekker in het toernooi en ik zit in de startblokken voor de halve finales.”

Brinkman kan met Oranje zijn derde Europese titel veroveren. Twee jaar geleden ging de titel naar België, dat ook regerend wereldkampioen is. „Ze hebben veel individuele kwaliteiten en hebben Arthur Van Doren die van achteruit het spel bepaalt. Verder hebben ze veel power, een heel goede strafcorner en een goede keeper. Ze zijn al lang bij elkaar en hebben veel ervaring in de ploeg”, aldus Brinkman, die eind mei in de Pro League nog met zijn ploeg met 4-0 te sterk was voor de Belgen. In dat duel vervulde aanvaller Brinkman samen met Mirco Pruijser een hoofdrol.

Woensdag bereidt Oranje, dat in een bubbel verblijft, zich in het Hilton in Amsterdam-Zuid ontspannen voor op het treffen met de zuiderburen. „Dit toernooi doen we niet veel andere dingen dan in het hotel zitten of naar het Wagener om los te lopen of een wedstrijd te spelen”, aldus Brinkman. „Gelukkig hebben we bij het hotel een grote binnentuin, waar we lekker in de schaduw kunnen zitten. Verder is het een kwestie van veel spelletjes spelen, want we hebben van de sponsor een hele doos gekregen met bordspelletjes.”

Vrouwen halen uit

Een beetje rustig aan naar de halve finales toeleven? Daar doen de Nederlandse hockeysters niet aan, zo bleek woensdagavond in de laatste groepswedstrijd van het EK. Schotland moest eraan geloven: 10-0.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Maria Verschoor.
© Foto ANP

Oranje was na twee zeges op Ierland (4-0) en Spanje (7-1) al zeker van de halve finales. Daarin nemen ze het vrijdag op tegen België, dat door een gelijkspel tegen olympisch kampioen Engeland die ploeg uitschakelde voor de halve finales. De andere halve finale gaat tussen Duitsland en Spanje.

Maria Verschoor was goed voor drie doelpunten tegen de arme Schotse vrouwen. Eva de Goede scoorde de eerste twee treffers uit strafcorners. Ook Marloes Keetels en Frédérique Matla waren tweemaal trefzeker en Felice Albers maakte ook nog een goal.

„Met het oog op de halve finale is dit wel lekker”, zei Keetels bij de NOS. „We wilden werken aan het afmaken en dat is goed gegaan. We wilden meteen doorzetten, dat je niet meegaat in het lagere tempo.” Volgens Keetels was het niet zo dat Nederland er zomaar doorheen liep. „Het zag er nu gemakkelijk uit, maar dat komt omdat we onze afspraken goed zijn nagekomen.”

Meer nieuws uit Sport