Premium

Het kan zo niet langer: Waterplantenbestrijders vragen om jaarlijks een miljoen euro te investeren in maaien van fonteinkruid; Ook geld nodig voor diepere vaargeulen en schoner water

Directeur Rita Braam van de Gebiedscoöperatie Gastvrij Randmeren in de haven van Huizen.
© Foto Mediahuis
Huizen

Dankzij het koude voorjaar is het fonteinkruid in het water van het Gooi- en Eemmeer nu nog beheersbaar. Maar met de zomerse temperaturen van de laatste weken zetten de waterplanten een groeispurt in. In juli kunnen ze zo maar weer heel wat vaarplezier verpesten. Gevolg: de kosten voor de bestrijding door de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren rijzen de pan uit. Dat kan zo niet langer.

De opdrachtgever van het maaiwerk, Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren, trekt vanaf woensdag aan de bel bij de Tweede Kamer met een zogenoemde position paper. Directeur Rita Braam van de Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren verklaart in een toelichting dat hulp van het parlement noodzakelijk is. ,,Om de wateren aan de zuidkant van het IJsselmeergebied en de randmeren bevaarbaar, veilig en schoon te houden zijn investeringen nodig. Investeringen die de provincies en gemeenten langs de randmeren niet alleen kunnen dragen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.