Portret is na 80 jaar van omzwervingen weer terug. Zoon van schilder Flip Hamers brengt tekening van vroegere burgemeester weer ’naar waar hij hoort’

In een van de schriftjes van Flip Hamers vond zijn zoon de afbeelding van het portret.
© ©Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Portret van Martinus van Wettum
© ©Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Flip Hamers (r) overhandigt het portret van Martinus van Wettem aan Han ter Heegde.
© ©Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
1/3
Bussum

,,Het is toch hartstikke mooi dat het portret na 80 jaar van omzwervingen weer terug is waar hij hoort”, aldus Flip Hamers jr, die de houtskooltekening van oud-burgemeester van Naarden Martinus van Wettum dinsdagmiddag aanbood aan de gemeente Gooise Meren.

,,Hij is terug de moederschoot”, lachte de huidige burgemeester Han ter Heegde die het werk op het gemeentehuis in Bussum in ontvangst nam. De vader van Hamers, de bekende kunstschilder en eveneens genaamd Flip Hamers, maakte de tekening van Van Wettum bij zijn afscheid als burgemeester in 1934 in opdracht van de gemeente Naarden. Hamers: ,,Wat er daarna mee is gebeurd weet ik niet. Ik vond het na mijn vaders dood in 1990 in zijn atelier in Kortenhoef. Ik zag dat mijn vader het had ondertekend, maar er stond niet bij wie de geportretteerde was.”

Eigen straat

Hamers sr. verhuisde met het gezin in de oorlog vanuit Bussum naar Kortenhoef. Hij tekende en aquarelleerde onder meer landschappen, (kinder)portretten en zeegezichten en was initiatiefnemer van Kunst aan de Dijk. Hij stierf in 1990, maar liet naast zijn vele werken een aantal schriftjes na. ,,Van zijn werk maakte hij een foto. Op een bepaald moment zag ik in een van de schriftjes een artikeltje uit de krant, ik denk de Gooi & Eemlander, met daarop dit portret. Ik herkende het gelijk.”

Voor hij burgemeester werd bracht Van Wettum als aannemer onder meer verbeteringen aan in de Vesting Naarden (1904) en deed hij het eenjarig onderhoud van de militaire gebouwen en werken van de gemeente Naarden (1905). Van 1922 tot 1934 was hij burgemeester. Ter Heegde: ,,Hij heeft zich opgewerkt van timmerman tot architect. Een bijzondere man. Toen hij werd gevraagd als burgemeester zei hij in eerste instantie, er zijn toch betere dan ik? Dan ben je toch wel dienstbaar hoor. Van wat ik ervan begrijp heeft hij voor Naarden ook heel goed werk gedaan. Er is daar dan ook een straat naar hem vernoemd.”

Hamers jr. vindt daarom ’dat het portet weer bij de gemeente hoort’. Hij gaat volgens Ter Heegde een mooie plaats krijgen. ,,Dat heeft Van Wettum meer dan verdiend. En het feit dat hij is gemaakt door een lokale kunstschilder maakt het natuurlijk helemaal bijzonder. We gaan een mooie ruimte zoeken. Het vroegere stadhuis van Naarden lijkt me een prachtige plek hiervoor.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.