Trump bekritiseert Fauci bij zeldzaam publiek optreden

Voormalig president Donald Trump heeft zaterdag in een zeldzaam publieke toespraak in North Carolina Anthony Fauci, de meest vooraanstaande infectieziekte-expert van het land, scherp bekritiseerd.

Tijdens zijn speech in Greenville op de conventie van de Republikeinse Partij sloot Trump zich aan bij partijgenoten die ook kritiek hebben op Fauci. Die heeft Amerikanen gevraagd mondkapjes te dragen om zich tegen het virus te beschermen. Ook staat hij sceptisch tegenover een theorie dat het virus is ontsnapt uit een laboratorium in het Chinese Wuhan.

Trump noemde Fauci "geen geweldige dokter maar een geweldige promotor" vanwege zijn veelvuldige televisieoptredens. "Maar hij heeft zich in bijna elke kwestie vergist en ook in Wuhan en het lab heeft hij zich vergist", zei Trump over zijn voormalige topadviseur, die inmiddels zijn opvolger Joe Biden bijstaat.

Fel debat

Over de theorieën over de oorsprong van het virus woedt een fel debat. Het wordt nog steeds bestudeerd door Amerikaanse inlichtingendiensten. Fauci herhaalde donderdag dat hij niet uitsluit dat het virus uit een laboratorium komt, maar zei het waarschijnlijker te vinden dat het ergens van een dier naar een mens is overgesprongen.

Fauci krijgt al kritiek sinds het begin van de coronacrisis. Critici lieten de laatste tijd weer veelvuldig van zich horen nadat Amerikaanse media de hand hadden gelegd op een groot aantal van zijn e-mails. Die dateren nog uit de begintijd van de pandemie en gaan onder meer over de mogelijke herkomst van het coronavirus, waarbij ook de labtheorie ter sprake kwam.

Vragen beantwoorden

De prominente Republikein Steve Scalise zei afgelopen week dat Fauci onder ede vragen moet komen beantwoorden over die mails. Hij noemde de inhoud bij Fox News "erg alarmerend". De Republikeinse senator Josh Hawley riep de immunoloog alvast op ontslag te nemen als hoofd van het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten. Hij eiste een parlementair onderzoek naar de herkomst van het coronavirus.

Ook in de media moet Fauci het ontgelden. Hij kreeg in het populaire programma van Fox News-presentator Tucker Carlson de bijnaam "Heer Fauci, beschermheilige van Wuhan". Fauci krijgt al beveiliging, maar mensen uit zijn omgeving zijn er volgens de krant Washington Post niet gerust op. Ze vrezen voor zijn veiligheid vanwege de aanhoudende storm aan kritiek.

Het Witte Huis heeft benadrukt nog wel achter Fauci te staan. President Biden beklemtoonde vrijdag dat hij veel vertrouwen heeft in de virusexpert.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.