Ze was geen meisje, hij was een jongen | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Altijd als ze Billie zag, voelde Jade iets gebeuren.

Jade werd op haar 15e smoorverliefd op Billie. Beide meisjes hadden het moeilijk. „Ze is toen echt mijn rots in de branding geweest.

Vóór Billie had ik wel eens vriendjes gehad en één serieuze verkering. Dat liep naar af. Hij was de eerste jongen waarmee ik naar bed ging. Daar had ik een jaar mee gewacht en hij was altijd respectvol. Maar op een avond wilde hij seks zonder condoom. Ik weigerde, er ontstond een worsteling en hij probeerde me te verkrachten. Ik weet nog steeds niet waar ik de moed vandaan gehaald heb, maar uiteindelijk heb ik hem in zijn ogen geprikt en vervolgens een knietje gegeven. Daar is het geëindigd. Eigenlijk begreep ik amper wat me was gebeurd.

Ik had op die leeftijd al door dat ik meisjes ook aantrekkelijk vond, maar toen ik Billie voor het eerst zag, was ik meteen onder de indruk. Ze was zo mooi. Een klein donker meisje met heel veel vorm en prachtig haar. Ze zat een klas hoger dan ik, we kenden elkaar niet, maar altijd als ik haar zag, voelde ik iets gebeuren. Ik ging op haar letten, het werd bijna een obsessie. Het liefst wilde ik zoveel mogelijk over haar te weten komen.

Ze zat in de klas met een zus van een van mijn klasgenoten. Via haar kwam ik erachter dat ze lesbisch was. Ik vind het nog steeds bijzonder dat het eerste meisje waar ik echt voor viel óók op meiden viel. Ik heb het aangedurfd haar op te zoeken via MSN en een berichtje gestuurd. Daarna hebben we eerst weken gechat, voordat we elkaar ook op school opzochten. Toen heb ik haar verteld dat ik haar leuk vond.

Billie en ik kregen iets met elkaar, maar hielden dat nog een beetje voor onszelf. Het was allemaal heel spannend en eng, voor ons allebei. Tot we op een dag na schooltijd, achter een kast stonden te zoenen en betrapt werden door de grootste roddelkont van de school. Hij liep meteen naar buiten, het schoolplein op en verkondigde onze relatie. Tja, toen waren we ’achter de kast vandaan’. Vanaf dat moment hadden we echt verkering.

Billie was geen makkelijk meisje. Gesloten en sociaal niet zo vaardig. Een lief musje. Ze was geadopteerd en lesbisch en leek daardoor altijd zoekende naar wie ze nou was. Ondertussen was mijn leven ook niet zorgeloos. Het huwelijk van mijn ouders eindigde in een vechtscheiding. Het was héél heftig. Mijn vader verliet ons en liet ons achter in een financieel heel ongunstige situatie. Ik moest in die jaren na schooltijd werken om bij te kunnen dragen aan de vaste lasten. Bovendien maakte mijn vader duidelijk dat hij mij niet wilde hebben.

Billie was er voor mij. Altijd. En andersom. Ik was in die tijd op mijn slechtst. Alles wat er gebeurd was, had me in een burn-out gebracht. Eigenlijk kende ze me helemaal niet als mezelf. Maar in de loop der tijd kwam ik daar uit. Ik hervond het vrolijke, open meisje dat ik altijd was geweest. Ik had weer energie en wilde van alles ondernemen. Het pijnlijke was dat we daardoor steeds minder goed bij elkaar pasten. Het ging uit. Daarna hebben we elkaar eigenlijk niet meer gezien. Af en toe stuurden we berichtjes en via via kreeg ik soms wat van haar leven mee.

Maar Billie is altijd in mijn hart gebleven en een aantal jaar later heb ik contact gezocht. Bijpraten, horen hoe het was. Ik vroeg haar of we samen konden eten. Dat wilde ze. Maar ze waarschuwde: ’Ik zie er wel anders uit’.

Billie, het kind dat altijd zoekende was, had zichzelf gevonden. Ze was geen meisje, hij was een jongen. We ontmoetten elkaar in een restaurant. Hij droeg zijn haar kort, de mooie vormen waren bedekt. Ik moest wennen, mijn ex-vriendinnetje was verdwenen, maar hij snapte dat ontzettend goed. Later ben ik nog eens bij hem thuis geweest. Het was fijn. De klik en de aantrekkingskracht bleken er nog steeds te zijn. Toch of juist daarom verbrak hij kort daarna het contact. Het was te ingewikkeld.

Ik vind het jammer. Ik zou heel graag vrienden zijn, maar respecteer die keuze. Toch blijft Billie speciaal voor me. Ik hoop dat hij gelukkig is.”

Lees hier meer Over Liefde

Wil jij iets (anoniem) delen Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.