Justitie luisterde vele honderden gesprekken van Martien R. af

Justitie heeft vanaf maart 2018 anderhalf jaar lang met afluisterapparatuur gesprekken meegeluisterd in het ‘kantoor’ van Martien R. uit Oss. Liefst 860 gesprekken die in het schuurtje werden gevoerd zijn woordelijk uitgeschreven door de recherche. Dat bleek maandag bij het begin van de omvangrijke rechtszaak tegen Martien R. en zijn vermeende criminele familieleden in de rechtbank in Den Bosch.

De afgeluisterde gesprekken vormen de basis van alle verdenkingen tegen Martien R. en zijn veertien medeverdachten. Zij vormen in de ogen van het Openbaar Ministerie een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in drugs en wapens.

Concreet verdenkt justitie de verdachten van de import van 1561 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen in augustus 2018. Ook een tweede cocaïnetransport van 315 kilo in maart 2019 wordt aan Martien R. toegeschreven. Verder wordt de verdachten verweten dat ze zich bezighielden met witwassen en het bezit van wapens.

Wapens

Bij het uitluisteren van de gesprekken in het schuurtje werd ook een aantal keer gehoord dat wapens werden afgevuurd en getest, zo werd maandag duidelijk. De wapens werden uiteindelijk ook gevonden tijdens Operatie Alfa, op 13 november 2019. Op die dag hielden 400 agenten zich bezig met het onderzoek op het kamp van R. Het was de grootste politieactie die de Brabantse politie ooit uitvoerde.

Over de uitwerking van de gesprekken is veel discussie. De verdachten en de verdediging oordelen dat een deel - mede door het plat Brabants - verkeerd is vertaald. Volgens de advocaat van Anjo R., een jongere broer van Martien, zijn er zelfs grove fouten gemaakt bij het uitwerken van de gesprekken. Als voorbeeld noemt hij dat er volgens de politie "Oh die wapens toch ook" wordt gezegd. "Mijn cliënt zegt daar ‘maar dan doe ik m dadelijk wel in die laatste hè’. Ik heb geen idee hoe de verbalisanten aan die vertaling komen", aldus advocaat Frank van Gaal.

Volgens justitie klopt de uitwerking in de kern wel.

Voor het strafproces zijn de komende maanden 25 zittingsdagen uitgetrokken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.