Twee jonge grote talenten spelen fascinerend met licht in Pouloeuff

bijschrift
Naarden

Licht is een fascinerend fenomeen, vindt de jonge kunstenaar Krijn Kroes (1994).

In Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting brengt hij deze fascinatie letterlijk tot leven.

Want, kijkend naar zijn werk ’Bed of flowers III’ ziet de toeschouwer aanvankelijk een zwart doek en plots doemen er voor het oog blauwtinten in op. Een paar passen naar links of naar rechts en de blauwe motieven ’verschuiven’ in het schilderij. Wonderlijk en wonderschoon.

Krijn Kroes, ’Bed of flowers III’.

De natuur, de werking van licht en donker, de mystiek van de schemerwereld en zijn ontzag voor deze elementen doet Kroes in zijn werk alle eer aan. In ’Ignis Chorus’ is de compositie in rood en zwart gracieus en fragiel als die in de bloemenwereld.

Mede-exposant Shimon Kamada (1997) toont zich op een heel andere manier een talent. Kamada combineert meerdere figuratieve scènes op een doek en schept zo een nieuwe werkelijkheid. Wie zijn schilderijen ziet, ontkomt niet aan de indruk dat deze kunstenaar àlles kan schilderen.

Kijkdoos

Krijn Kroes.

’Tom’s iglo’, bijvoorbeeld, schilderde hij indachtig een door een vriend gemaakte kijkdoos. Het is alsof het doek is aangelicht, net zoals in de voorstelling van zijn vriend. In ’Walking queue’ komt het gevoel van nostalgie naar voren, een emotie die de kunstenaar met zijn werk graag bij de kijker wil opwekken. Of, zoals hij het zelf zegt: „That they get lost in the work.”

Shimon Kamada.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.