Geen rekening meer als je van het gas af gaat

Op verzoek van woningstichting Den Helder stapt Harry Scharloo augustus 2020 over op elektrisch koken en is de gasaansluiting in zijn woning niet meer nodig.

De woningstichting zou zorgen dat de gasmeter waarvoor hij maandelijks vastrecht betaalt wordt weggehaald, maar een half jaar later is dat nog niet gebeurd. Elke maand kost hem dat onnodig vijftien euro.

Meneer Scharloo hoort dat Liander als netbeheerder dit moet oplossen, maar het niet doet. Hij wil van de meter af en z’n geld terug. Dus of wij... Welzeker, en direct na onze navraag bij de woningstichting krijgt Scharloo het vastrecht sinds augustus terugbetaald en wordt de meter nu snel weggehaald, is hem beloofd.

Sinds 1 maart brengen netbeheerders tijdelijk geen kosten meer in rekening voor het weghalen van een gasaansluiting en alle leidingen vanaf de hoofdleiding. Voorheen kostte dat gebruikers vele honderden euro’s, maar er was veel protest tegen en nadat de rechtbank vaststelde dat de juridische basis voor de afsluitvergoeding ontbreekt, wordt een gasaansluiting nu kosteloos verwijderd. Voortaan betalen alle klanten van energiebedrijven eraan mee. Liander beklemtoont dat het tijdelijk is totdat er vermoedelijk ergens in 2023 een nieuwe energiewet van kracht is waarin dat definitief wordt geregeld in het kader van milieumaatregelen.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.