Premium

Dol op zonnepanelen op het dak, maar iets verdienen aan de stroomproductie lukt niet als de stroomkabels van het net te dun zijn

Julianadorp

We worden duurzaam met z’n allen, dus leg je als bollenboer je schuren vol met zonnepanelen. Stroom die je zelf niet nodig hebt, lever je ’terug’ aan het net. Maar dat blijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan. Bollenboer Hans Wessels liet oktober 2019 meer dan duizend zonnepanelen op zijn loodsen aan de Langevliet in Julianadorp leggen. Hij had de optel- en aftreksom gemaakt van een paar ton investeren, voorzien in eigen stroomverbruik, subsidie krijgen voor de opgewekte stroom en wat zijn bedrijf niet gebruikt ’terugleveren’ aan het net. Een week voor de oplevering kreeg hij van netbeheerder Liander te horen dat dat laatste er voorlopig niet in zit, althans, het kan mondjesmaat.

Wat is dat nou? Is ’zon op dak’ niet een pijler onder de Regionale Energiestrategieën (RES’en) die ons land naar een duurzame toekomst moeten brengen en onafhankelijk gaan maken van fossiele brandstoffen? Gemeenten zijn naarstig op zoek naar opwekplekken. Dient zich iemand aan die flink in de bus kan blazen, dan gaat de rem erop!

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.